Ο Thomas Paine ήταν Άγγλος (1737-1809) δάσκαλος, δημόσιος υπάλληλος, λιανέμπορος και, κυρίως πολιτικός ακτιβιστής που ήθελε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και να ενισχύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς περιορίζοντας την εξουσία του Θρόνου. Για κάποιο διάστημα έζησε με τη δεύτερη σύζυγό του στο Lewes (Sussex, νότια Αγγλία) και υπάρχει το ανακαινισμένο Πανδοχείο White Hart όπου έμενε – με αναμνηστική πλάκα: Εδώ ο Πέιν ανέπτυξε τα επαναστατικά Πολιτικά του και το Πανδοχείο θεωρείται μια φάτνη για την Αμερικανική ανεξαρτησία την οποία θεμελίωσε με πένα και ξίφος.
Το 1774 συνάντησε στο Λονδίνο τον Benjamin Franklin, εκδότη τότε της πιο μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας, Pennsylvanian Gazette, ο οποίος του σύστησε να πάει στην Αμερική και ο Πέιν έφθασε στη Φιλαδέλφια 30/11/74. Εκεί ξεκίνησε με τον R. Aitken την έκδοση ενός περιοδικού που απέκτησε τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Αμερική. Ανάμεσα σε άλλα έγραψε, υποτίθεται ένα άρθρο καταγγέλλοντας έντονα τη δουλεία ως «ύβρη κατά της δικαιοσύνης και της ανθρωπότητας».
Το 1776 δημοσίευσε το φυλλάδιο Common Sense (προς τους κατοίκους της Αμερικής) που προωθούσε την ιδέα της δημοκρατίας (republicanism) και πλήρη ρήξη με την Ιστορία. Έτσι ο Πέιν θεωρείται ένας από τους πατέρες της Αμερικανικής Επανάστασης, που είχε ήδη ξεκινήσει. Το φυλλάδιο κυκλοφόρησε σε 100.000 και μετά σε 500.000 αντίτυπα! Ενδέχεται δε να είχε συμμετάσχει στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας – καθώς το πρώτο σχεδίασμα που χρησιμοποίησε ο Jefferson είχε τα αρχικά «Τ.Ρ.» Έγραψε και το Public Good 1780 όπου καταγγέλλει τις οικογένειες Washington, Madison, Lee και Jefferson, που είχαν αρπάξει μεγάλες εκτάσεις γης στη Δύση – που ανήκαν στο κράτος και το 1787 επεστράφησαν με δικαστική απόφαση.
Ο Πέιν γύρισε στη Βρετανία το 1787 όπου έγραψε τη πραγματεία του The Rights of Man που πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα!
Το 1792, αφού κυνηγήθηκε από την Αστυνομία, διέφυγε στη Γαλλία όπου εκλέχθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο και τη Συνταγματική Επιτροπή (αν και δεν ήξερε Γαλλικά!) μα αργότερα φυλακίστηκε κι ελευθερώθηκε χάρη στην παρέμβαση του Αμερικανού Πρέσβη James Monroe (μελλοντικού Προέδρου).
Επέστρεψε στην Αμερική το 1802 έχοντας γράψει και άλλες δημοσιεύσεις, κυρίως τα μεγάλα του έργα The Age of Reason (1793-4) και το Agrarian Justice (1997). Σε αυτά ( και το Rights of Man) καταδικάζει την υποκριτική επίσημη εκκλησιαστική θρησκεία (χριστιανισμό), προτείνει έναν ελάχιστο μισθό για κάθε πολίτη και το σύστημα Γεωφορολόγησης, δηλαδή την αποκόμιση από την κυβέρνηση, την πρόσοδο (= αυξανόμενη υπεραξία των εδαφών).
1) Το να συζητάς με έναν άνθρωπο που απαρνήθηκε τη χρήση της Λογικής του είναι σα να δίνεις φάρμακο σε νεκρό.
2) Τέτοια είναι η ακαταμάχητη φύση της αλήθειας που το μόνο που ζητάει, το μόνο που θέλει, είναι η ελευθερία να παρουσιάζεται.
3) Όποιο σύστημα θρησκείας περιέχει κάτι που σοκάρει τον νου μικρού παιδιού δεν μπορεί να είναι αληθινό.
4) Δεν είναι ένα χωράφι ή λίγα στρέμματα εδάφους, μα μια ιδέα που υπερασπιζόμαστε… (Σχετικά με τη Γεωφορολόγηση.)
5) Πιστεύω στην ισότητα του ανθρώπου και πιστεύω πως θρησκευτικά καθήκοντα συνίστανται σε δίκαιη δράση, σε αγάπη και έλεος και στην προσπάθεια να κάνουμε τους άλλους ευτυχισμένους.