Ε1784: Διακυβέρνηση και Κράτος

Ε1784: Διακυβέρνηση και Κράτος

- in Επικαιρότητα
0

Πρέπει να πάψουμε να το περιμένουμε, όσοι ακόμα ελπίζουμε πως θα βελτιωθούν οι κρατικές υπηρεσίες. Η ομιλία και συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ , τη μεγάλη βιτρίνα πολιτικής εξαπάτησης, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Ναι, ενδεχομένως θα δούμε αλλαγές και άλλα λουστραρίσματα, μα καμιά ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Οι λόγοι είναι τρεις. Μια γενική αδιαφορία και άγνοια στους πολιτικάντηδες μα και στους όχλους των πολιτών ως προς τις αρχές Διακυβέρνησης. Μετά οι πολίτες στη συντριπτική πλειονότητά τους ενδιαφέρονται πρώτιστα για την καλοπέρασή τους και θα ψηφίζουν οποιουσδήποτε πονηρούς τους την τάζουν. Και τρίτον, οι πολιτικάντηδες, όπως επανειλημμένα επισημάναμε, λαχταρούν πρώτιστα την παραμονή τους στην εξουσία, μετά να ωφελήσουν το κόμμα τους και μόνο αν περισσεύουν πόροι, χρόνος κι ενέργεια, να βελτιώσουν το Έθνος που υποτίθεται εκλέχτηκαν και ορκίστηκαν να υπηρετούν. Κάθε κομματάρχης κατηγορεί τους άλλους για ανικανότητα και θέλει να αλλάξουν, μα δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο ο ίδιος.

Στη ΔΕΘ, σε ερώτηση μήπως δεν λειτούργησε το επιτελικό κράτος, ο πρωθυπουργός ήταν πολύ λεπτομερής: «Ναι, λειτούργησε το επιτελικό κράτος στην περίπτωση της Θεσσαλίας. Δημιουργήθηκε αμέσως συντονιστικό κέντρο, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, βρέθηκαν στον ίδιο χώρο. Ο καθένας είχε τη δική του αρμοδιότητα, γινόντουσαν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα, άλλος ασχολήθηκε με το πρόβλημα των νεκρών ζώων, άλλος ασχολήθηκε με τη δημόσια υγεία, άλλος ασχολήθηκε με την προσβασιμότητα στα χωριά και το πώς θα σιγουρευτούμε ότι θα φτάσουμε γρήγορα στα χωριά που είχαν αποκοπεί, άλλος ασχολήθηκε με τις υποδομές… Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος».

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν αισθάνομαι ότι στην Πολιτική Προστασία έχουμε εντάξει όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία», είπε, τονίζοντας την πρόθεσή του για ένταξη της ΕΜΥ αλλά και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία. «Εχουμε ανάγκη εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, χρειαζόμαστε περισσότερα πρωτόκολλα σχετικά,» είπε. «Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερα συστήματα και περισσότερη τεχνολογία έγκαιρου εντοπισμού των πυρκαγιών,» πρόσθεσε, τονίζοντας και την ανάγκη για περισσότερες ασκήσεις προσομοίωσης φυσικών καταστροφών.

«Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου,» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας και την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών πόρων κατά των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. (Καθημερινή,17/9/23.)

Το γεγονός πως γίνονταν συσκέψεις 2 φορές τη μέρα και κάθε συσκεπτόμενος ασχολήθηκε με την αρμοδιότητά του δεν σημαίνει τίποτα και ο ΚΜ απλά δείχνει απελπιστική ανωριμότητα. Διότι οι συσκεπτόμενοι , πρώτον έπρεπε να συσκεφτούν πολύ νωρίτερα και δεύτερον, δεν μοιάζουν καθόλου ικανοί. Ναι, μπορεί κατά την άποψή του να λειτούργησε το «υπέροχο» κράτος του, μα και το χαλασμένο ρολόι δείχνει 2 φορές τη μέρα την ορθή ώρα.

Προσέξτε πως η πραγματική λύση του είναι να παρέχει περισσότερα λεφτά η ΕΕ! Διότι αυτή είναι η μόνη ουσιαστική λύση που ξέρει να εφαρμόζει. Να δίνει επιδόματα και αποζημιώσεις!  

Αλλά να και η γνώμη του Κώστα Καλλίτση που δεν μασάει τα λόγια του στην ίδια Καθημερινή, 17/9/23:

Έχουμε ένα τρύπιο κράτος. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στις μεγάλες πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο – ούτε σχέδιο εκκενώσεων υπήρχε (δεν υπάρχει τέτοιο πουθενά, αυτό μας δίδαξε και η Ρόδος…) ούτε σχέδιο διαχείρισης των αντιπλημμυρικών έργων υπάρχει (όσων υπήρχαν και δεν πνίγηκαν στις λάσπες…) ούτε καν ρεφλέξ υπάρχουν: επί ένα τριήμερο, αντί να επιτάξουν μεγάλα οχήματα κατάλληλα για την περισυλλογή των δεκάδων χιλιάδων πνιγμένων ζώων, έκαιγαν χρόνο – μέχρι που διατάχθηκε να παρέμβει ο Στρατός.

Αυτό το κράτος είναι μια μεγάλη τραγωδία για την Ελλάδα. Οταν, στις μέρες μας, ο ρόλος του κράτους αναβαθμίζεται παντού στον ανεπτυγμένο κόσμο (γιατί όλοι κατανοούν ότι χωρίς ένα σύγχρονο κράτος-στρατηγό, χωρίς στενή συνεργασία κράτους-ιδιωτικού τομέα, δεν υπάρχει αύριο για την ανάπτυξη…) στην Ελλάδα έχουμε την πολύ κακή τύχη να διαθέτουμε ένα κράτος-βαρίδι, πελατειακό, αγκυλωμένο. Αυτό το κράτος καταστρέφει την Ελλάδα. Για να αλλάξει, πρέπει να πάψει να είναι το λάφυρο των εκλογών.

Εγώ συμφωνώ με τον Καλλίτση!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *