Για τις άθλιες επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στους διαγωνισμούς PISA (=Programme for International Student Assessment) που οργανώνει ο ΟΟΣΑ, φταίει το σύστημα των διαγωνισμών. Μάλιστα , δεν φταίει το ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης στα Μαθηματικά και στην Κατανόηση Κειμένου (=Γλώσσα και Λογοτεχνία).
Αυτή ήταν η κρίση του κ. Νικηφόρου Κωνσταντίνου της ΟΛΜΕ (=Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) της Ελλάδας.
“Δεν είναι αυτός ο δείκτης ούτε του Ελληνικού Σχολείου ούτε των Ελλήνων μαθητών (…). Το ζήτημα είναι αν το δικό μας σχολείο (=Γυμνάσιο) προετοιμάζει μαθητές για αυτόν τον διαγωνισμό. (…) Αν δείτε όλα αυτά τα τεστ του ΟΟΣΑ, τα τεστ PISA στις φυσικές επιστήμες, στα Μαθηματικά, στα ελληνικά, δεν θα βρείτε κανένα από αυτά τα θέματα (του PISA) σε ελληνικά βιβλία.” (Prime Time, 5/12/23)
Με άλλα λόγια, μας λέει ο περισπούδαστος μα, προφανώς αμόρφωτος συνδικαλιστής, δεν γνωρίζουμε από νωρίς, εκ των προτέρων, τα θέματα των τεστ για να μπορέσουν να τα παπαγαλίσουν οι μαθητές. Εμείς, υπονοείται, δίνουμε δικά μας θέματα όπως (από τον Π. Μανδραβέλη Καθημερινή 10/12/23): “Με τι ήθελε να ασχοληθεί ο Γιάννης Αντετοκούμπο όταν ήταν μικρός; Α: Με το βόλεϊ. Β: Με το μπάσκετ. Γ: Με το ποδόσφαιρο. Δ: Με τον στίβο.” (Θέματα Γλώσσας Δημοτικού 2022). Τέτοια μαθαίνουν παπαγαλιστά οι μαθητές μας και βγαίνουν από το σχολείο εξαμβλώματα-ξεφτέρια!
Στα Μαθηματικά το πρώτο τεστ ήταν: Τα ύψη σε πόντους της ομάδας είναι – 190, 197, 199, 201 και 203. Το μέσο ύψος της ομάδας είναι: Α-(190+197+199+201+203). Β-198. Γ-203. Δ-199 πόντοι.”
Σε αυτό το τεστ μόλις 2% των ελληνόπουλων έγραψαν λίαν καλώς ή άριστα, ενώ ο μέσος όρος των 81 χωρών που συμμετείχαν ήταν στο 9%! Δηλαδή ο κ. Γραμματέας μας μπαρουφιάζει ότι στα Γυμνάσια δεν μαθαίνουν ούτε να βγάζουν έναν μέσο όρο;
Λέει: “Το ελληνικό βιβλίο στοχεύει σε μια εξειδικευμένη γνώση, που θέλει πολύπλευρη γνώση…”
Μα παρόμοια υπονοούσε και η πρώην υπ. Παιδείας κα Κεραμέως που καμάρωνε γιατί όλα ήταν καλά στην παιδεία μας με σχολικές μονάδες που αυτοαξιολογούνται και αριστεύουν σχολεία και μαθητές!
Δεν ήταν φέτος (2023) οι μαθητές μας στον πάτο. Είναι στη μέση των 81 χωρών με θέσεις 41 ως 44! Αλλά είναι μια υποχώρηση περίπου 10 θέσεων από 32 ως 34τισ προηγούμενες χρονιές. Το μάντευαν τα σαΐνια των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ και γι’ αυτό είχαν προκηρύξει πανελλαδική 3ωρη απεργία στις 18/5/22, όταν θα γίνονταν οι εξετάσεις PISA.
Μα δυστυχώς/ευτυχώς ο διαγωνισμός έγινε.
Τώρα θα ξεσηκωθούν, άραγε, οι γονείς να απαιτήσουν τη διάλυση των συνδικαλιστών, αξιολόγηση σχολείων και δασκάλων και καθηγητών και καλύτερο σύστημα παιδείας;
Αυτό γίνεται στις άλλες χώρες. Αλλά ίσως στις άλλες 80 χώρες να έχουν πρότερη ενημέρωση για τους Διαγωνισμούς;
Η απόσταση μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών σχολίων παραμένει τεράστια.