Κι άλλη πρωτιά στην καθυστέρηση!

Κι άλλη πρωτιά στην καθυστέρηση!

1. Όπως δείχνουν τα δεδομένα κάθε χρόνο, εδώ και χρόνια, είμαστε ουραγοί στην οικονομική ανάπτυξη. Οι δείκτες όλοι για δραστηριότητες, θεσμούς μηχανισμούς και υποδομές που εξασφαλίζουν ανάπτυξη στη χώρα μας έχουν πρωτιά στην καθυστέρηση στην ΕΕ. Μόνο αν συμπεριλάβουμε τις μπανανίες της Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής ανεβαίνουμε κάπως.

Η κυβέρνησή μας κομπάζει για τις επιτεύξεις της. Το χρηματιστήριο δείχνει όντως πρόοδο καθώς ανεβαίνει ο γενικός δείκτης (στις 840 μονάδες μέσα Ιανουαρίου). Η ανεργία επισήμως μειώνεται – κατά 74.000 το 2015, 63.000 το 2016 και κατά 80.000 το 2017. Αλλά μένουν έστω 900.000, έστω 500.000 άνεργοι. Τι απογίνονται αυτοί;

Δυστυχώς μειώνεται και η μέση καθαρή αμοιβή του μισθωτού. Μειώνεται και ο αριθμός απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα και των αυτοαπασχολούμενων.

2. Ουραγοί είμαστε και στην υλοποίηση δικτύων νέας γενιάς, δηλαδή υπερυψηλών ταχυτήτων που θα ωθήσει την Ελλάδα στη Gigabit κοινωνία. Για να υλοποιηθεί αυτή η μετάβαση απαιτούνται νέες επενδύσεις 2 δισ ευρώ (ή και 2,5 δισ).

Υπάρχουν κονδύλια ΕΣΠΑ πολλών δισεκατομμυρίων για τέτοια και πολλά άλλα προγράμματα ανάπτυξης. Μα οι τσαρλατάνοι τσιπριστές δεν καταφέρνουν να τα αξιοποιήσουν – ούτε καν στον βαθμό που το κατόρθωσαν οι Πασοκάριοι του 20ου αιώνα.

Γνωστός μου αυτοπασχολούμενος μετά οικογενείας στο λαδεμπόριο και τη μελισσοκομία μου έλεγε πως το 40% της όποιας επένδυσης πάει ως μίζες στις τσέπες μεσολαβητών εντός και εκτός δημόσιας διοίκησης. Γι’ αυτό δεν προχωρούν τα προγράμματα αξιοποίησης!

Γραφειοκρατία και διαφθορά είναι κι εδώ ανυπέρβλητα εμπόδια.

3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επιδοτούνται τα ελληνικά (και άλλα εθνικά) νοικοκυριά για να συνδεθούν με το δίκτυο υπερηψηλών ταχυτήτων. Η κυβέρνηση κοιμάται ή ονειροπολεί και δεν ενθαρρύνει καθόλου.

Πρώτες σε ανάπτυξη στον κόσμο είναι η Σιγκαπούρη, η Ισλανδία, το Χονγκ Κονγκ, η Ν. Κορέα κλπ. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 40,71 Mbps σε ταχύτητα μετάδοσης.

Σε 129 χώρες, η Ελλάδα είναι 90ή με μόλις 14,81.

Στην ΕΕ έχει την 26η θέση από τις 28 χώρες στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών που αλλάζουν τη ζωή στον πλανήτη.

Και εις ανώτερα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *