Ε1247: Πάντα επίκαιρα

Ε1247: Πάντα επίκαιρα

Η κοπέλα της φωτογραφίας είναι η Ilhan Abdullahi Omar, μέλος της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ από το 2019. Είναι η πρώτη Σομαλή-μουσουλμάνα γεννημένη στην Αφρική, που πήρε Αμερικανική υπηκοότητα και έγινε μέλος του Κογκρέσου. Εκφράζει ακριβώς την κατάσταση στους δυο κόσμους:

«Στη χώρα μου καταναγκάζομαι να έχω το στόμα μου κλειστό. Εδώ είμαι ελεύθερη να λέω σκουπίδια για αυτήν τη χώρα με την ελπίδα να την αλλάξω – σε χώρα όπου θα καταναγκάζομαι να έχω το στόμα μου κλειστό»!

Δεν το καταλαβαίνουμε μα προς τα εκεί πάμε. Και όταν φθάσουμε θα έχουμε και άλλα πολλά όχι και τόσο ευχάριστα συνακόλουθα.

Το βλέπουμε καθαρά στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν μας – όπως στην επόμενη φωτογραφία όπου οι αλλοπαρμένοι χιτλερικοί καίνε βιβλία εβραϊκά και μη-ναζιστικά…

Ο Γερμανός ποιητής Heinrich Heine (1797 – 1856) είπε «Όπου καίνε βιβλία εκεί σύντομα θα καίνε και ανθρώπους!» Ήταν μια μαύρη προφητεία για τη χώρα του με τους Ναζί, μα και κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς.

O Th. Sowell (γεν. 1930) είναι οικονομολόγος και κοινωνιολόγος και ανώτερο στέλεχος στο Ινστιτούτο Χούβερ του πανεπιστ. του Stanford. Δίνει έναν από τους λόγους της παρακμής στους θεσμούς και τα ήθη που παρατηρούμε σε όλο τον κόσμο.

«Μοιάζουμε να πλησιάζουμε ολοένα πιο πολύ μια κατάσταση όπου κανείς δεν φέρει ευθύνη για ό,τι κάνει μα όλοι είμαστε υπεύθυνοι για όσα έχουν κάνει άλλοι.»

Π.χ. καίγεται το παράνομα χτισμένο σε δασική περιοχή και ανασφάλιστο σπίτι σου, εσύ απαιτείς το κράτος να σε αποζημιώσει και ο πρωθυπουργός σε αποζημιώνει με τα λεφτά των άλλων, όχι δικά του, από άρρωστη ευσπλαχνία μα και για να εξασφαλίσει, όπως ελπίζει, την ψήφο σου ως ιδιοκτήτη, βέβαιος πως αυτοί που πληρώνουν δεν θα αντιληφθούν την κλοπή καθώς το θεωρούν πράξη ανθρωπισμού!

Έτσι, παρότι κι επειδή ανεύθυνοι, αναγκαζόμαστε να γίνουμε συνυπεύθυνοι.

3 Comments

  1. Τενόρος

    Μετά από μία ώρα έρευνας, σας επισημαίνω ότι δεν υπάρχει πουθενά η δήλωση της Ilhan Omar που σχολιάζετε. Φαίνεται πως απλώς έχετε ένα meme κατασκευασμένο από πολιτικούς της μη-συμπαθούντες. Η δήλωση θα ήταν αδιανόητη σε οποιοδήποτε πλαίσιο και κανονικά θα έπρεπε να ήταν εύκολο να εντοπισθεί λόγω του ντόρου που θα είχε κάνει.

    1. Νικόδημος

      Ευχαριστώ! Είναι πολύ πιθανόν. Όμως, δεν βλέπω γιατί η δήλωση είναι αδιανόητη και θα έπρεπε να κάνει “ντόρο”!

    2. Τενόρος

      Ευχαριστώ για την απάντηση.

      Εννοώ πως εν' ενεργεία αξιωματούχος κανονικά θα συνόδευε με παραίτηση τέτοιες δηλώσεις, ένεκα της αυτο-αμφισβήτησης που περιέχουν.
      Επίσης, ο τόνος και η φρασεολογία είναι "λάθος", ούτε διοiκητικός υπάλληλος σε αστυνομικό τμήμα δε μιλάει έτσι δημοσίως (αυτός ήταν ο λόγος που απόρησα και έψαξα).
      Όσο για τον ντόρο, τέτοια έκρηξη ειλικρίνειας (εντός ή εκτός εισαγωγικών) θα είχε οπωσδήποτε εγκαινιάσει αρθρογραφία μέσω της οποίας η δήλωση θα ήταν εύκολα ανιχνεύσιμη στο διαδίκτυο.

      Όλα τα παραπάνω, στις Η.Π.Α., βέβαια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *