Χρεοκοπία και Υγεία

Χρεοκοπία και Υγεία

1. Αφορμή για το σημείωμα αυτό είναι το άρθρο του καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου στην Καθημερινή 10/1/17 σχετικά με το θέμα όπου δίνει μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν πως ποικίλες παθήσεις παρουσιάζουν άνοδο τα τελευταία χρόνια στα πιο ευπαθή στρώματα του πληθυσμού.

Οι παλαιότερες κυβερνήσεις μέχρι το 2015 ίσως να μην είχαν καθαρή εικόνα. Μα οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα, ειδικά, το 2016 και 2017 δεν μπορούν να προφασιστούν έλλειψη πληροφοριών Αφού η λογική δεν είναι το προεξέχον χαρακτηριστικό τους, μπορεί να προφασιστούν πολλά.

2. Όμως πριν πάμε στα στατιστικά υγείας (ή μάλλον αυξανόμενων παθήσεων) του καθ. Κυριόπουλου, ας δούμε μερικά στοιχεία από τη γενικότερη φτωχοποίηση.

Γενικά οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα στο τελευταίο τέταρτο του 2016 ελαττώθηκαν κατά 3,1% (ενώ στο Δημόσιο αυξήθηκαν).

Η ανεργία επισήμως ανέρχεται σε 1,1 εκατομμύρια. Αλλά υπάρχουν και μη δεδηλωμένοι άνεργοι. Υπάρχουν επίσης 500.000 και άνω νέοι κυρίως που μετανάστευσαν κι εργάζονται στο εξωτερικό. Έτσι ο πραγματικός αριθμός είναι 1,7 εκμ!

Οι γεννήσεις έχουν μειωθεί ενώ έχουν αυξηθεί ανάλογα οι θάνατοι. Έτσι ο σύνολος πληθυσμός της χώρας είναι τώρα 10 ½ εκμ.

Τώρα, το 35,7% των νοικοκυριών βρίσκονται στο χείλος της φτώχιας.

Το 19,6% ζουν σε μη ανεκτές συνθήκες στέγασης.

Στο σύνολο του πληθυσμού, το 24,9% υποφέρουν με ανεκπλήρωτες ανάγκες υγείας και περίθαλψης.

Το 20,4% δεν έχουν ικανοποιητική διατροφή.

Το 39,4% έχουν διάφορες άλλες υλικές στερήσεις…

3. Όσον αφορά τις ασθένειες, από το 2008 ως και το 2015 έχουν παρατηρηθεί αναμφίβολες αυξήσεις σε –

σακχαρώδη διαβήτη από 7,9 σε 9,2

κατάθλιψη από 2,6 σε 4,7

και καρδιοπάθειες από 1,4 σε 2,1

Αυτές οι αυξήσεις παρουσιάστηκαν κυρίως στα φτωχότερα στρώματα και κυρίως σε άτομα με χαμηλή εκπαίδευση και μικρό εισόδημα, σε άνεργους και άπορους γενικότερα και σε ηλικιωμένους.

Αν λάβουμε υπόψη μας και τη μείωση στο Δημόσιο Τομέα της περίθαλψης, όπως γράφει ο κ. Κυριόπουλος, ανθρώπινων, οικονομικών και τεχνολογικών πόρων, καταλαβαίνουμε πως η κατάσταση είναι τραγική.

Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Πολάκης επαίρεται και κομπάζει πως η κατάσταση είναι ικανοποιητική ενώ ο υπουργός Ξανθός είναι πιο συγκρατημένος.

Φυσικά, είναι ανοησία να περιμένουμε πως οι τσιπριστές που κυβερνούν θα μειώσουν αχρείαστες δαπάνες στο ευρύ Δημόσιο και θα κατευθύνουν ανάλογους πόρους στην Υγεία, στην Παιδεία και όπου πράγματι χρειάζονται – αντί σε διορισμούς ημετέρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *