E1104: Πώς βελτιώνεται ο άνθρωπος;

E1104: Πώς βελτιώνεται ο άνθρωπος;

1. Τι εννοούν όσοι θέτουν αυτό το ερώτημα ή παρόμοιο; Τι είδους βελτίωση; Διότι υπάρχουν πολλά είδη βελτίωσης.

Ας παραμερίσουμε βελτίωση που αποσκοπεί στην καλύτερη διάπραξη εγκλημάτων – αν και κάποια στοιχεία είναι κι εδώ απαραίτητα, όπως στην ηθική ή πνευματική βελτίωση.

Ένα σίγουρο κοινό στοιχείο είναι η προσοχή, ο έλεγχος αυτής της εξαιρετικής δύναμης στην οποία δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία.

Όλοι θέλουν να είναι καλοί – έντιμοι, φιλαλήθεις, καλοσυνάτοι, γενναιόδωροι, στοργικοί. Ίσως και σοφοί, γνωστικοί, ευρυμαθείς, έξυπνοι, οξυδερκείς. Ίσως και ηρωικοί, γενναίοι, άφοβοι.

Υπάρχουν και άλλες ικανότητες ή δεξιότητες που όλοι θα ήθελαν – όλες προς την πλευρά της αρετής (ή αριστείας).

2. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η επιθυμία για βελτίωση. Είναι τόσο αυτονόητη που η διατύπωσή της φαίνεται γελοία. Όμως είναι απαραίτητη και συχνά είναι απούσα παρά τους ισχυρισμούς του άντρα ή της γυναίκας!

Δεν μπορείς να γίνεις γενναίος, γενναιόδωρος ή γνωστικός, αν δεν έχεις έντονη επιθυμία, που δεν θα εξαφανιστεί μετά από δυο βδομάδες.

Θέλεις να είσαι γνωστικός,, ας πούμε. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως λογαριάζεις με επιφύλαξη, μα μένοντας ανοιχτόκαρδος και ανοιχτόμυαλος κι ευπροσήγορος, κοιτώντας το συμφέρον σου και το συμφέρον των άλλων μη θέλοντας να βλάψεις άλλους για να επιτύχεις τον όποιον σκοπό σου. Και σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να έχεις πρόσθετες (πολλές ίσως) πληροφορίες.

Θέλεις όντως να είσαι γνωστικός με αυτόν τον τρόπο;

Διότι έτσι, τώρα, πρέπει να μάθεις να μετριάζεις τις δικές σου απαιτήσεις, έτσι που να μη βλάπτονται άλλοι. Χρειάζεται επίσης να μελετήσεις διάφορα πρόσθετα θέματα έξω από τα συνηθισμένα ενδιαφέροντα και την όποια ειδικότητα έχεις.

3. Μα τώρα συναντάμε κάποια εμπόδια, όχι και τόσο εύκολα.

Το μεγάλο και καθόλου εύκολο εμπόδιο είναι ο εγωισμός μας με τις διεκδικήσεις, προσκολλήσεις, επιμονές και αλαζονείες του.

Αντιλαμβανόμαστε πως συχνότατα για να ικανοποιήσουμε μια επιθυμία μας βλάπτουμε άλλους; Και αν είναι μια μακροπρόθεσμη φιλοδοξία μπορεί να βλάψουμε πολλούς, ωσότου την εκπληρώσουμε.

Αν η επιθυμία μας για βελτίωση δεν είναι αρκετά ισχυρή, ενδέχεται να περιορίσουμε τη φιλοδοξία μας δύο ή τρεις φορές, μα μετά να επιδοθούμε στον συνηθισμένο τρόπο με τον οποίο δρούμε. Οπότε, δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα βελτίωσης.

Το εμπόδιο δεν είναι σκέτη απουσία γνώσης – πως, ας πούμε, 2×5=10 και 3×6=18, πολλαπλασιασμοί που μπορείς να μάθεις.

Εδώ το εμπόδιο είναι μια εδραιωμένη συνήθεια να βάζουμε πρώτα τον εαυτούλη μας και τις επιθυμίες του, αγνοώντας τις ανάγκες των άλλων.

Πώς ξεπερνούμε αυτό το εμπόδιο;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *