Φιλ379: Γαία και Νοόσφαιρα

Φιλ379: Γαία και Νοόσφαιρα

- in Φιλοσοφία
0

1. Σήμερα εξετάζουμε τη σχέση Ανθρώπου και Γαίας, τον ρόλο της Νοόσφαιρας.

Η επιλογή τροφής (φασόλια ή φακές), ο τρόπος μαγειρέματος (με κόκκινη σάλτσα ή σκέτο βράσιμο), η μάσηση (αργά ή γρήγορα) – αυτές είναι πράξεις θεληματικές. Το ποτό πάλι (νερό ή λεμονάδα, κονιάκ ή κρασί) είναι, όπως και η κατάποση, ενέργεια θεληματική. Επιλέγουμε σύμφωνα με τη θέληση ή το γούστο μας.

Μα από τη στιγμή που η τροφή και το ποτό κατέλθουν από το στόμα στο στομάχι μας, αναλαμβάνει η φυσιολογία μας. Η ενέργεια της πέψης που ακολουθεί δεν είναι πλέον ζήτημα θέλησης, επιλογής ή νοητικής απόφασης κι ελέγχου. Αρχίζει η φυσιολογική διαδικασία της πέψης με την οποία η τροφή και το ποτό μετατρέπονται σε χυλό, σε αίμα, σε ιστούς του οργανισμού και, τελικά, με ένα άλμα, σε λεπτή, μη-μετρήσιμη ενέργεια του νου (για σκέψη, προσοχή, νόηση, διάκριση, αίσθημα κλπ.).

Θεληματική είναι και η μετακίνηση μας σε ζεστό ή κρύο περιβάλλον με λίγα ή πολλά ρούχα, μα η αίσθηση ζέστης ή κρύου είναι μια φυσιολογική λειτουργία.

2. Η σχέση μας με τη Γαία ως ενσαρκωμένα όντα είναι ομοίως διαιρεμένη σε φυσιολογικές, αυτόματες διαδικασίες ή αλληλο-επιδράσεις, και σε θεληματικές ή σκόπιμες διενέργειες.

Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις (τουλάχιστον 30) εξετάσαμε τη θέση του ανθρώπου στη Γαία ως οργανικό μέλος της βιόσφαιρας μαζί με όλα τα είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου.

Είδαμε πως σύγχρονες επιστημονικές έρευνες αποκάλυψαν ότι κάθε άνθρωπος εκπέμπει αυτόματα ενέργειες (φως, μαγνητικές συχνότητες, ηλεκτρικά κύματα κλπ.) που αλληλοεπιδρούν με, κι επηρεάζουν, χοντρά υλικά (μέταλλα, νερά κλπ.), φυτά και ζώα. Επίσης ορισμένα εγκεφαλικά κύματα 7,83 Ηz είναι συντονισμένα με τις συχνότητες Schumann.

Όλες αυτές οι ενέργειες ανήκουν στη φυσιολογική αυτόματη λειτουργία. Συγχρόνως, όμως, μερικοί μπορούν να κατευθύνουν θεληματικά και σκόπιμα τέτοιες ενέργειες σε συγκεκριμένους στόχους επιδρώντας στη δομή τους – μέταλλα, νερά, φυτά κλπ.

3. Στο 336. Φιλοσοφία: Εγκεφαλικά κύματα και Συνειδησία είδαμε πως με τη δική του επιθυμία ή θέληση ένας άνθρωπος μπορεί πολύ εύκολα να προβεί σε δραστηριότητα όπου η συχνότητα εγκεφαλικών κυμάτων αλλάζει από Άλφα (=7,5-12 Hz) σε Βήτα (13-40Hz) και το αντίθετο.

Αυτή η επιθυμία ή θέληση, που συνεπάγεται κι άλλες νοητικές μη- μετρήσιμες ενέργειες όπως σχηματισμός σκέψης, συλλογισμός, διάκριση, ενθύμηση κλπ., είναι καθαρά νοητικές και δεν ανήκουν στο υλικό επίπεδο των εγκεφαλικών κυμάτων: είναι μια λεπτότερη δύναμη, μη-μετρήσιμη, που αλλάζει τα κύματα.

Με αυτή τη νοητική ενέργεια κάθε άνθρωπος διατυπώνει και κατευθύνει τις επιλογές του, παίρνει τις αποφάσεις του και γενικά κάνει τις θεληματικές πράξεις του – με προσοχή και καλλιτεχνία ή αφηρημάδα και μηχανικότητα.

4. Η νοόσφαιρα είναι ακριβώς αυτή η καθαρά νοητική ενέργεια ανάμνησης, αξιολόγησης, βούλησης, επιθυμίας, προσοχής, συλλογισμού κλπ.

Αλλά η νόηση συμπεριλαμβάνει και τα αισθήματα ή συναισθήματα – ευχάριστο/δυσάρεστο, θλίψη/χαρά, αηδία/θαυμασμός, θυμός, ζήλεια, μίσος, αγάπη κλπ. Επίσης διαθέσεις όπως ευθυμία, ικανοποίηση, εφησυχασμός, κατάθλιψη, ματαιοδοξία, υπεροψία, ενσυναίσθηση.

Γνωρίζουμε από πείρα προσωπική πως αυτές οι νοητικές ενέργειες όλες επιδρούν επίσης άμεσα σε ανθρώπους, ζώα και φυτά – ίσως και χοντρά υλικά όπως ορυκτά. Ζώα εκπαιδεύονται κι εξευγενίζονται από αυτές τις θετικές θεληματικές ενέργειες των ανθρώπων.

Πρέπει να υποθέσουμε πως καθώς αυτή η λεπτή μη-μετρήσιμη ενέργεια της νοόσφαιρας τρέφει τη βιόσφαιρα (και τη γεώσφαιρα κατ’ επέκταση) παράγει μικτά αποτελέσματα.

Εύκολα παρατηρούμε την εξημέρωση ζώων και φυτών και τον εξευγενισμό τους – ακόμα και αρπακτικών λιονταριών και τίγρεων ή φιδιών Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται όχι μόνο απλή νοητική ενέργεια όπως αγάπη, προσοχή, τρυφερότητα, φροντίδα, μα και θεληματικές σκόπιμες διενέργειες με βοηθήματα βίας και καταπίεσης, μαστίγιου, μουσικής, τροφής, χαδιών…

Αλλά διαφορετικές ενέργειες αρνητικών συγκινήσεων προκαλούν ίσως τοξικά για τον άνθρωπο αποτελέσματα όπως μαρασμό, εκτράχυνση και αγριότητα ή και δηλητήρια και ιούς, ίσως και άλλα φαινόμενα που δεν υποπτευόμαστε.

5. Η Γαία είναι πολύ μεγάλος οργανισμός και για μας άγνωστος, παρά τις εκτεταμένες μελέτες των διαφορετικών επιστημών. Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό επηρεάζεται από τις θεληματικές δραστηριότητές μας (όπως η πυρετώδης χρήση των φυσικών πόρων) και από τις θετικές πλευρές της νόησής μας και την επίδρασή τους στη Βιόσφαιρα.

Αλλά μπορούμε να θεωρήσουμε πως όλες αυτές οι ενέργειές μας συνιστούν ένα είδος τροφής που εκτείνεται και στο φεγγάρι αφού αυτό είναι μέσα στο βαρυτικό πεδίο της Γαίας.

Πολύ αμφιβάλλω αν το ξόδεμα των φυσικών πόρων κάνει μεγάλη διαφορά στη Γαία. Το ίδιο και οι διάφορες θεληματικές εκπομπές ενεργειών που εξημερώνουν, θεραπεύουν ή αλλάζουν την μοριακή δομή φυσικών υλικών. Αλλά σε μεγάλη ποσότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ναι, οι λεπτές νοητικές ενέργειες πρέπει να έχουν κάποια επίδραση.

Σε παλαιότερες εποχές λέγεται πως οι άνθρωποι, ή ορισμένοι μα αρκετοί, είχαν πολύ ισχυρότερη νοητική δύναμη. Μπορούσαν να υλοποιήσουν την επιθυμία τους άμεσα από τον αέρα/αιθέρα, από το ανεξερεύνητο κενό. Τέτοια δύναμη έχει αισθητή επίδραση. Και οι Αβορίγινες της Αυστραλίας έχουν διασώσει μύθους που λένε πως οι Πρωτάνθρωποι Ήρωες με τη θέλησή τους διαμόρφωσαν την τοπογραφία της ηπείρου με τις πεδιάδες, τα βουνά και τα ποτάμια. Σε άλλους μύθους και ιστορίες ακούμε πως άνθρωποι με τη θέλησή τους ή τη θέληση άλλων μετατρέπονται σε ζωικές ή φυτικές μορφές ή και άψυχες.

6. Μερικοί λένε πως υπάρχει μια κίνηση γενικής ανέλιξης του ανθρώπου στην αέναη ανακύκλιση των μεγάλων Εποχών. Ίσως. Μα δεν υπάρχουν προφανείς ενδείξεις για τέτοια κίνηση. Από την άλλη μπορεί κάλλιστα αυτή να επιτελείται μα εμείς να μην έχουμε τόσο ανεπτυγμένη συνειδησία ώστε να μπορούμε να την αντιλαμβανόμαστε. Αυτή η ανέλιξη θα σχετίζεται ασφαλώς με την ανάπτυξη της ίδιας της Γαίας. Ίσως αυτή η ανέλιξη να σχετίζεται με την ανάπτυξη προς το Σημείο Ωμέγα, που οραματίστηκε ο Τεγιάρ ντε Σαρντάν στα μέσα του 20ού αιώνα.

Για την ώρα το μόνο που μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως λίγοι άνθρωποι μπορούν να ανελιχθούν σε ανώτερα επίπεδα οντότητας και συνειδησίας, με προσωπική προσπάθεια, στις ειδικές συνθήκες μιας Σχολής, με την καθοδήγηση δασκάλων.

Επίσης, όπως εμείς αναπτυσσόμαστε στον δικό μας χρόνο μα τα όργανα και τα κύτταρά μας δεν μπορούν να γνωρίζουν πώς γίνεται αυτό, έτσι στον δικό της χρόνο η Γαία ανελίσσεται, όπως και ο Ήλιος (=ολόκληρο το ηλιακό σύστημα) στον δικό του, μα εμείς, στην κοινή, συνηθισμένη μας κατάσταση, δεν ξέρουμε πώς αυτό γίνεται…

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *