Νότης Παπαδόπουλος
Δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί θα έχουν γίνει στην Ελλάδα έως τα τέλη Μαρτίου εκτίμησε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του επειδή ήδη σήμερα διενεργούνται 8.000-9.000 εμβoλιασμοί καθημερινά. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα πάει πολύ καλύτερα στο θέμα των εμβολιασμών σε σχέση με πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και πως τους επόμενους μήνες θα ιδρυθούν τέσσερα υπερκέντρα με τη δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών την ημέρα. Στο ίδιο πνεύμα ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Ταραντίλης, δήλωσε ότι οι εμβολιασμοί θα γίνουν μαζικότεροι τους επόμενους μήνες, όταν θα υπάρχει πληθώρα εμβολίων, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η «ανοσία της αγέλης» θα έχει επιτευχθεί στον πληθυσμό της χώρας έως το καλοκαίρι.
Μακάρι τα πράγματα να πάνε όσο καλά τα λέει ο κ. Μητσοτάκης και τα υπολογίζουν οι συνεργάτες του. Ωστόσο, με την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα εν μέσω κορωνοϊού, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό. Οχι μόνο επειδή η ελληνική κρατική μηχανή δεν φημίζεται για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά της, ακόμη και σε κανονικές συνθήκες (300.000 συνταξιούχοι περιμένουν σχεδόν δέκα χρόνια για να βγουν οι συντάξεις τους!), αλλά κυρίως διότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού –γιατροί και νοσηλευτές ανάμεσά τους– παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό. Σε αυτή τη διστακτικότητα του κόσμου –που θα μεγαλώνει όσο θα καλυτερεύει ο καιρός και θα μειώνονται τα κρούσματα– θα πρέπει κατ’ αρχάς να στοχεύσει η κυβέρνηση, με εκτενή επικοινωνιακή καμπάνια και διεξοδική ενημέρωση από επιστήμονες.
Ο μόνος τρόπος για να στεφθεί με επιτυχία το πραγματικά γιγαντιαίο εγχείρημα του εμβολιασμού επτά εκατομμυρίων Ελλήνων έως το καλοκαίρι – είναι να γίνει ο «κωδικός εμβόλιο» η ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης, με καθημερινή επίβλεψη της προσπάθειας από το Μέγαρο Μαξίμου. Το οποίο πέρα από μία σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης, οφείλει να επιστρατεύσει στον κοινό σκοπό όλες τις δυνάμεις του Δημοσίου, υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, εθελοντές σε όλη τη χώρα (φαρμακοποιούς, πρώην γιατρούς, πρώην νοσηλευτές κ.λπ.) ακόμη και τον στρατό.
Προσέξτε· με έναν πρόχειρο υπολογισμό, για να επιτευχθεί ο στόχος των 2.000.000 εμβολιασμών έως το τέλος Μαρτίου, θα πρέπει στις επόμενες 75 μέρες να πραγματοποιούνται κατά μέσον όρο 26.600 εμβολιασμοί την ημέρα – δηλαδή παραπάνω από τριπλάσιοι από όσους γίνονται σήμερα. Για να υπάρξει, μάλιστα, στη χώρα ανοσία της αγέλης, έως π.χ. τα τέλη Ιουνίου (165 μέρες), χρειάζεται οι εμβολιασμοί κατά μέσον όρο να ξεπεράσουν τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο τις 100.000 την ημέρα, καθώς η πλειονότητα των εμβολίων που θα χρησιμοποιηθούν απαιτεί δύο δόσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία, με ένα σύστημα υγείας (NHS) από τα μεγαλύτερα και καλύτερα στον κόσμο, με τρομακτική οργάνωση δημόσιου τομέα και πολύ μεγάλη εμπειρία στην κινητοποίηση του κράτους και του πληθυσμού, έχει εμβολιάσει σε ένα μήνα και κάτι (από τις 8 Δεκεμβρίου 2020) σχεδόν τρία εκατομμύρια πολίτες – περίπου 80.000 εμβολιασμοί την ημέρα. Και ελπίζει, με την επιστράτευση 200.000 εθελοντών και 80.000 γιατρών, όταν το πρόγραμμα θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, να κάνει περίπου 2.000.000 εμβολιασμούς την εβδομάδα σε 2.700 εμβολιαστικά κέντρα!
Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει ήδη το 20% του πληθυσμού του επειδή αντιμετώπισε το εγχείρημα ως μία πολεμική επιχείρηση στην οποία εμπλέκεται και ο στρατός, με εμβολιασμούς που γίνονται επτά ημέρες την εβδομάδα έως αργά το βράδυ. Αντιθέτως, σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) οι εμβολιασμοί δεν έχουν φτάσει ούτε στο 0,5% του πληθυσμού, με τις ΗΠΑ να πλησιάζουν το 2%.
Σε όλη αυτή την τιτάνια προσπάθεια που έχει ως στόχο λιγότερους θανάτους από τον ιό και γρηγορότερη επιστροφή στην κανονικότητα και στο άνοιγμα της οικονομίας, θα ήταν καλό η αντιπολίτευση να τείνει χείρα βοηθείας κι όχι να κάνει εύκολη κριτική ή να εκτοξεύει πολιτικάντικες φανφάρες για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και κοινό υπουργό Υγείας. Και ασφαλώς είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται προτάσεις του αέρα μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις: ο κ. Τσίπρας να εξαγγέλλει μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανάγκη να δοθούν οι πατέντες των εμβολίων σε ελληνικές εταιρείες για να επιταχυνθεί η παραγωγή τους, για να τον προσγειώσει μέσα σε λίγη ώρα στην πραγματικότητα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θ. Τρύφων, σημειώνοντας ότι ακόμη κι αν είχαν τις πατέντες αυτή τη στιγμή οι ελληνικές εταιρείες, θα χρειάζονταν τουλάχιστον οκτώ μήνες έως την παραγωγή του πρώτου σκευάσματος. Ημαρτον.
Πηγή: Καθημερινή
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.