Απόστολος Λακασάς
«Στόχος μας η άμεση κάλυψη σημαντικών λειτουργικών αναγκών με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων μας. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα στους φοιτητές, στους καθηγητές, στο διοικητικό προσωπικό και στις διοικήσεις των πανεπιστημίων μας με κάθε τρόπο», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αφού προηγουμένως είχε ανακοινώσει τη χορήγηση πρόσθετης έκτακτης χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια ύψους 12.417.034,41 ευρώ για το έτος 2019, «συνέχεια της δέσμευσής μας στις Πρυτανικές Αρχές».
Ωστόσο η υπουργική ανακοίνωση δεν διευκρίνισε τους λόγους της έκτακτης χρηματοδότησης προς τα ιδρύματα, τη στιγμή που τα ποσά χρηματοδότησης ανά ίδρυμα εγείρουν ερωτήματα, καθώς δεν αντιστοιχούν με το «μέγεθος» κάθε ιδρύματος. Για παράδειγμα, τι κρύβεται πίσω από τα 2.757.656,92 ευρώ που δόθηκαν στο ΑΠΘ των 42 τμημάτων την ίδια στιγμή που το Πανεπιστήμιο Αθηνών των 41 τμημάτων έλαβε μόλις 50.859,20 ευρώ; Πώς δικαιολογούνται το 1.635.000 ευρώ που πήρε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι 880.000 ευρώ του Δημοκρίτειου Θράκης, οι 885.712,127 του Παν. Αιγαίου και οι 780.000 ευρώ του Παν. Πελοποννήσου, έναντι των 24.000 του Ιονίου;
Τα πανεπιστήμια έχουν απλήρωτους λογαριασμούς προς τις ΔΕΚΟ. Το συνολικό ποσό των 6.333.144,24 ευρώ χρωστούν στη ΔΕΗ οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Παιδείας, εκ των οποίων ένα μεγάλος μέρος το χρωστούν επτά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που κατέθεσε η υπουργός στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οπότε, η κ. Κεραμέως δεσμεύθηκε προς τα ιδρύματα να κλείσει τρύπες χρεών που έχουν τα ιδρύματα προς τη ΔΕΗ και άλλους δημόσιους φορείς.
Η χρηματοδότηση των ελληνικών ΑΕΙ εξαρτάται σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν από τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Η κάθε κυβέρνηση κρίνεται πολιτικά από τις αυξομειώσεις του ποσού χρηματοδότησης, ωστόσο και τα ΑΕΙ πρέπει να λογοδοτούν.
Ωστόσο, η πολιτική καραμέλα «αυτονομία των πανεπιστημίων», ας πάψει να σερβίρεται ως εύκολο σύνθημα από τα ΑΕΙ. Καμία αυτονομία δεν θα αποκτήσουν τα ιδρύματα όταν δημιουργούν χρέη προς τις ΔΕΚΟ που θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία τους. «Οταν είσαι χρεωμένος έχεις απολέσει την ελευθερία σου έναντι του δανειστή σου», λένε οι θυμόσοφοι. Απλώς οι ηγεσίες των ΑΕΙ με τη στάση τους ενισχύουν τις φωνές περί αναξιοπιστίας των πανεπιστημιακών όταν καλούνται να διοικήσουν.
Πηγή: Καθημερινή