Στέφανος Κασιμάτης
Η ανώτατη πηγή της Ν.Δ. από το Στρασβούργο ήταν σαφής στο θέμα του κοινωνικού μερίσματος, τη διανομή του οποίου ανακοίνωσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση το κάνει για ψηφοθηρικούς λόγους, είπε η ανώτατη πηγή· και προχώρησε σε μια σύγκριση, για να δείξει την ανωτερότητα του δικού της κόμματος στο θέμα: Εμείς έχουμε συνολική πρόταση για την καταπολέμηση της φτώχειας, δεν την αντιλαμβανόμαστε μόνο με την πολιτική επιδομάτων. Αυτά είπε η «ανώτατη πηγή της Ν.Δ. από το Στρασβούργο». Η οποία πηγή προφανώς μίλησε στους δημοσιογράφους με Chatham House Rules: Δημοσιεύεις ό,τι θέλεις από αυτά που ακούς, δεν αποκαλύπτεις ταυτότητες προσώπων.
Την ίδια ώρα, επίσης από το Στρασβούργο, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. δηλώνει ότι το κόμμα θα ψηφίσει «ναι» επί της αρχής, στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα. Το λέει μάλιστα με έναν τρόπο κατά τι ποιητικό: «Θέλουμε οτιδήποτε ελαφρύνει τους πολίτες να συμβεί». Αισθάνεσαι μάλιστα τον νοσταλγικό απόηχο μιας άλλης, ιστορικής, ρήσης της μεγάλης και, υποτίθεται, φιλελεύθερης παράταξης: «Και κομμουνιστές θα γίνουμε για το καλό του λαού». Βέβαια, η ανώτατη πηγή από το Στρασβούργο τόνισε ότι την καταπολέμηση της φτώχειας δεν την αντιλαμβάνονται «μόνο με την πολιτική των επιδομάτων»· δηλαδή, δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το επίδομα.
Παρ’ όλα αυτά, η επικοινωνιακή αντίφαση υφίσταται: Δεν μπορείς ως ανώτατη πηγή να καταδικάζεις το μεν μέτρο ως ψηφοθηρικό, τη δε λογική του ως σοσιαλιστική και, την ίδια ώρα, ως εκπρόσωπος να θέλεις «οτιδήποτε ελαφρύνει τους πολίτες να συμβεί» και να ψηφίζεις επί της αρχής. Επικοινωνιακά, τουλάχιστον· διότι ο κόσμος τα προσλαμβάνει αυτά σε πολύ γενικές γραμμές, δεν κατατρίβεται με λεπτομέρειες. Δεν μπορείς να τον παραπέμψεις σε μια διατύπωση που δεν πρόσεξε ή να του συστήσεις να διαβάσει πιο προσεκτικά. Στο κάτω κάτω, πώς επικροτείς διά της ψήφου σου την ψηφοθηρία του άλλου; Και αν την επικροτείς, τότε γιατί την καταγγέλλεις; Πες, βρε αδελφέ, ότι δεν ξέρεις! Ντροπή είναι;
Αυτό όμως είναι το πρόβλημα. Οτι στην πολιτική είναι ντροπή να μην ξέρεις. Η αντίφαση οφείλεται στο ότι η Ν.Δ. προσπάθησε να κρύψει ότι δεν ήξερε, διότι δεν είχε τον χρόνο να επεξεργασθεί τη θέση της. Η κυβέρνηση επέσπευσε αιφνιδιαστικά το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα και κατέθεσε ως κατεπείγον το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Η Ν.Δ. σωστά ερμήνευσε το γεγονός αυτό ως σημείο προεκλογικής ετοιμασίας από πλευράς της κυβέρνησης. Οφειλε να πάρει θέση και γρήγορα.
Πολύ δύσκολο, πράγματι· ιδίως όταν δεν έχεις θέση. Διότι για τη Ν.Δ. δύο πράγματα έχω καταλάβει, όπως την παρατηρώ τόσο καιρό. Το πρώτο: Οτι σχεδόν σε κάθε ζήτημα η φιλελεύθερη τάση που θα ήθελε να εκφράσει η ηγεσία της Ν.Δ. αυτοσυγκρατείται (κάποτε μέχρι ασφυξίας), προκειμένου να μην ταραχτεί η Λαϊκή Δεξιά. Το δεύτερο: Οτι η Ν.Δ. δεν διακινδυνεύει να αποξενώσει ούτε μία ψήφο. Συνεπώς, αφού αυτές είναι οι συνθήκες της πραγματικότητας, κατανοώ την ισορροπία στην οποία καταλήγει η Ν.Δ. Χρειαζόταν όμως μια ευθεία και επεξεργασμένη τοποθέτηση. Είναι πάντα προτιμότερη από την πλάγια…
Πηγή: Καθημερινή