του Νότη Παπαδόπουλου
Ο κ.Τσίπρας παρομοιάζει την οικονομία της χώρας με ένα συμπιεσμένο ελατήριο έτοιμο να εκτινάξει τη χώρα στην ανάπτυξη. Ωστόσο το φορολογικό πακέτο που αναμένεται να ψηφίσει την Κυριακή η κυβέρνηση θα αφαιρέσει ακόμη 1,8 δισ ευρώ από τα εισοδήματα των πολιτών και θα σπρώξει βαθύτερα στην ύφεση την οικονομία της χώρας.
Σ’ αυτή την δυσμενή οικονομική συγκυρία η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει το πάν για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις (μέσω ιδιωτικοποιήσεων και σημαντικών φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις) αλλά και να αρπάζει κάθε νέα πρωτότυπη ιδέα που θα μπορούσε να δημιουργήσει εθνικό πλούτο .Ακόμη κι αν αυτή προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δύο μάλιστα από τις πρώτες προτάσεις του προγράμματος της ΝΔ που δόθηκαν στην δημοσιότητα μετά τη λήξη των εργασιών του 10ου τακτικού της συνεδρίου του κόμματος έχουν πολύ ενδιαφέρον καθώς μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για προσέλκυση ξένων στην Ελλάδα .
Η μία πρόταση αφορά την δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια με τη δυνατότητα διδάκτρων .Η άλλη την προσέλκυση συνταξιούχων από άλλες χώρες της ΕΕ (αλλά γιατί όχι και των ΗΠΑ ) για αγορά κατοικίας.
Ποιος βορειοευρωπαίος συνταξιούχος δεν θα ήθελε αντί να ζει σε μια παλιά πολυκατοικία της βροχερής Βόννης, του Μονάχου ή του Μπέρμιγχαμ να ζει σε ένα καινούργιο εξοχικό σπίτι σε κάποιο από τα δεκάδες πανέμορφα νησιά της Ελλάδας, δίπλα θάλασσα ;
Ήδη η Πορτογαλία, η Ισπανία , η Μάλτα και η Κύπρος έχουν δώσει κίνητρα σε ξένους συνταξιούχους να αγοράσουν κατοικίες αλλά και να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι στις χώρες αυτές.
Μια τέτοια καμπάνια θα προσέλκυε στην Ελλάδα χιλιάδες συνταξιούχους από άλλα κράτη -μέλη , θα ενίσχυε την οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα και θα έδινε πρόσθετους πόρους στο σύστημα υγείας αναβαθμίζοντας τις νοσοκομειακές υποδομές και στα ελληνικά νησιά ενώ θα ενίσχυε και τα φορολογικά έσοδα του κράτους. Συγχρόνως θα θωράκιζε τα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές προκλήσεις αφού πολλές χώρες της Ευρώπης με συνταξιούχους μόνιμους κατοίκους στα ελληνικά νησιά θα ενδιαφερόταν για την διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στο Αιγαίο.
Εκτός, όμως, από τους συνταξιούχους υπάρχουν και οι ξένοι φοιτητές. Όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από χώρες της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής.
Ποιος φοιτητής αρχαιολογίας, παραδείγματος χάριν, δεν θα ήθελε να έχει την δυνατότητα να σπουδάσει την επιστήμη του δίπλα στις σημαντικότερες αρχαιότητες του πλανήτη, παίρνοντας μέρος σε ανασκαφικές εργασίες και μάλιστα σε μια χώρα που έχει 200 μέρες λαμπρό ήλιο και σημαντικές ευκαιρίες ενάλιας αρχαιολογίας;
Ποιος φοιτητής ωκεανολογίας δεν θα ήθελε να περάσει κάποια χρόνια των σπουδών του στις ελληνικές θάλασσες , έχοντας η δυνατότητα να κάνει καθημερινές καταδυτικές έρευνες σχεδόν όλο το χρόνο και να ζήσει από κοντά την ιδιαιτερότητα του μικροκλίματος της μεσογειακής λεκάνης ;
Αν μπορούσαμε ,όπως κάνει η Βρετανία ,να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών π.χ. στα αγγλικά με πληρωμή διδάκτρων θα ενισχύαμε την εξωστρέφεια της ελληνικής ανώτατης παιδείας , θα προσελκύαμε ξένους φοιτητές και θα ενισχύαμε ακαδημαϊκά και οικονομικά τα πανεπιστήμιά μας προσφέροντάς παράλληλα μία ισχυρή ένεση ζεστού χρήματος στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα θα δημιουργούσαμε αντικίνητρο στην εξαγωγή Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό που δαπανούν κάθε χρόνο πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ .
Βέβαια προς το παρόν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Κατήργησε τον νόμο Διαμαντοπούλου , διώχνοντας -ουσιαστικά- από τα ελληνικά πανεπιστήμια όλους τους καθηγητές του εξωτερικού που έσπευσαν στην Ελλάδα για να δώσουν τα φώτα τους για την αναβάθμιση της ανώτατης Παιδείας στη χώρα ενώ επιχειρεί να ξεκόψει το ελληνικό Πανεπιστήμιο από τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας κάνοντάς το λιγότερο ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό εκπαιδευτικά σε σχέση με τα ξένα.
Όμως ποτέ δεν είναι αργά για την κυβέρνηση Τσίπρα να δει το φως ο αληθινό ξεφεύγοντας από τις αριστερές ιδεοληψίες της .
Ακριβώς όπως αναγκάστηκε μετά την προσγείωση στην πραγματικότητα να κάνει στροφή 180 μοιρών από τις αγορές που χορεύουν νταούλια του κ. Τσίπρα στα μνημόνια, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην επιβεβλημένη πλέον από τα πράγματα ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για την έξοδο της χώρας στην ανάπτυξη.
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ