Tου Πασχου Μανδραβελη
Ο φαλακρός κύριος με την αθλητική περιβολή τριγυρνούσε στα γραφεία του Δήμου Τρικκαίων και έσβηνε τα φώτα. Μέσα σ’ αυτά βρίσκονταν υπάλληλοι που εξυπηρετούσαν πολίτες. Στις διαμαρτυρίες των πολιτών ότι περιμένουν απλώς μια σφραγίδα για να πάνε στη δουλειά τους, ο συνδικαλιστής του Δήμου ανταπαντούσε: «Αυτή είναι η απόφαση των εργαζομένων και θα πρέπει να ντρέπεσαι που είσαι εδώ μέσα»! Στις διαμαρτυρίες των υπαλλήλων που ήθελαν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες χρησιμοποιούσε τα μεγάλα συνδικαλιστικά μέσα: «Θα βγεις έξω με το καλό ή διά της βίας; Θα πρέπει να ντρέπεστε. Γαϊδούρες! Γελάτε κιόλας; Τόσο γελοίες είστε! Φεύγουν διακόσια άτομα από τον Δήμο κι εσείς γελάτε. Δεν έχετε τσίπα!..».
Βλέπει δύο κυρίες που δεν ήταν εργαζόμενες: «Οι κυρίες τι είναι; Εξω!». «Πρέπει να μου μιλάτε λίγο καλύτερα», απαντάει η μία. «Οχι, κυρία μου!», σηκώνει φωνή μεγάλη ο συνδικαλιστής. «ΕΞΩ! Υπάρχει απεργία στο δημαρχείο…». «Καλά κάνετε, αλλά σας παρακαλώ να μου μιλάτε λίγο καλύτερα». «Οχι!», συνεχίζει αγριοφωνάζοντας ο συνδικαλιστής χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι. «Εσύ να σέβεσαι τον αγώνα τον εργαζομένων» (όλο το βίντεο: http://goo.gl/qaFAW).
Σε ένα παράλληλο σύμπαν ή στον «άλλο κόσμο» που προπαγανδίζει το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συνασπισμού αποφαίνεται: «Τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου οδηγούν σε χιλιάδες απολύσεις στους ΟΤΑ και κατάρρευση των υπηρεσιών… Με τη συνέχιση και την κλιμάκωση των αγώνων μας, καλούμε τους αιρετούς να αρνηθούν κατ’ αρχήν να δώσουν στοιχεία και με κάθε τρόπο να διευκολύνουν τέτοιες πολιτικές. Οφείλουν να σταθούν απέναντι… Στόχος μας είναι να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν και να ανατραπούν οι πολιτικές των Μνημονίων και η κυβέρνηση που τις εφαρμόζει».
«Ντροπή σας γαϊδούρες», θα συμπλήρωνε «λαϊκοεπαναστατικώς» ο συνδικαλιστής με τη γαλάζια φόρμα του Δήμου Τρικκαίων.
Υπάρχουν βέβαια και πιο εύλογες αντιρρήσεις στον νόμο Μανιτάκη για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο. Οι πιο συχνές είναι «οι ανάγκες των δήμων» και το «οριζόντιο των μέτρων», με την έννοια ότι κάποιος απόφοιτος λυκείου που προσελήφθη εκτός ΑΣΕΠ μπορεί να είναι πιο άξιος από άλλον που έχει διδακτορικό και προσελήφθη αξιοκρατικά. Το πρώτο είναι αληθές για κάθε οργανισμό και κάθε άνθρωπο. Οι ανάγκες πάντα είναι περισσότερες από τις δυνατότητές μας να τις ικανοποιήσουμε. Εκεί θα φανούν οι καλοί δήμαρχοι από την άποψη του μάνατζμεντ, το οποίο είναι να παράγεις τα καλύτερα αποτελέσματα σε καθεστώς σπάνης πόρων.
Και το δεύτερο είναι σωστό· πάντα ελλοχεύουν τέτοιοι κίνδυνοι όταν προσπαθείς να προσαρμόσεις οργανισμούς στην οικονομική πραγματικότητα. Ομως, το οριζόντιο των μέτρων είναι προϊόν της αντικειμενικότητας που ζητάμε από το Δημόσιο κι εκτός αυτού ισχύει και πριν από τις προσλήψεις, υπό την έννοια ότι κάποιος απόφοιτος λυκείου μπορεί να είναι πιο άξιος από κάποιον πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και λόγω ΑΣΕΠ ο πρώτος να μη μπορεί να δώσει εξετάσεις και ο δεύτερος να προσληφθεί. Σε ένα λογικό σύστημα οι δήμοι θα είχαν τους φόρους τους και θα πλήρωναν τους μισθούς τους σε όποιους ήθελαν. Αλλά, δυστυχώς, όταν το κράτος προσλαμβάνει οριζοντίως με κάποια κριτήρια, με τον ίδιο τρόπο θα θέτει και σε διαθεσιμότητα.
Πηγή: Καθημερινή