Ισ238: Στρατάρχης Ζούκοφ κατά Στάλιν

Ισ238: Στρατάρχης Ζούκοφ κατά Στάλιν

- in Ιστορικά
0

Στις 7/10/20 η εφημερίδα Liberal δημοσίευσε το προσχέδιο της ομιλίας του Γκεόργκι Ζούκοφ στην ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΣΕ Μάιο 1956. Από εκείνη πήρα μερικά αποσπάσματα που κατά τον Ζούκοφ δείχνουν καθαρά την ευθύνη του Στάλιν για τις απαράδεκτες απώλειες που υπέστη η Σοβιετική Ένωση τις πρώτες μέρες της ναζιστικής εισβολής τον Ιούνιο 1941. Έχω κάνει μερικές μικρές αλλαγές στη γλώσσα.

1. Η προσωπολατρία και όλα όσα με αυτή συνδέονται, προκάλεσαν μεγάλο κακό και στην άμυνα της χώρας….

Η προσωπολατρία του Στάλιν στην ερμηνεία του πολέμου οδήγησε στην υποβάθμιση του ρόλου του λαού μας, του Κόμματος και της κυβέρνησης, των Ενόπλων μας δυνάμεων, ενώ ο ρόλος του Στάλιν υπερτονίστηκε… Εν ονόματι της δόξας του Στάλιν στην στρατιωτική-ιδεολογική μας δουλειά, επιτρέψαμε την χυδαία διαστρέβλωση μίας σειράς ιστορικών γεγονότων, την αποσιώπηση των αποτυχιών, των λαθών, των κακών υπολογισμών στις αιτίες τους, ενώ η επίτευξη των επιτυχιών, αποδιδόταν αποκλειστική στην ηγεσία του Στάλιν…

2. Κατά τη διάρκεια ορισμένων ετών πριν από τον Πατριωτικό πόλεμο, έλεγαν στο σοβιετικό λαό πως η χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα να καταφέρει συντριπτικό χτύπημα σε κάθε επιτιθέμενο. Υμνούνταν με κάθε τρόπο η στρατιωτική μας ισχύς, μπολιαζόταν ο λαός με επικίνδυνες απόψεις περί εύκολης νίκη στον μελλοντικό πόλεμο, επίσημα δηλωνόταν πως είμαστε πάντα έτοιμοι να απαντήσουμε στο χτύπημα του εχθρού με τριπλό χτύπημα…

3. Μέχρι το 1941 είχαμε ελάχιστα μηχανοκίνητα συγκροτήματα και μόλις τον χειμώνα του 1941 αποφασίστηκε ο σχηματισμός 15 μηχανοκίνητων σωμάτων με ταυτόχρονη διάλυση του σώματος του ιππικού, αλλά η απόφαση αυτή ελήφθη με μεγάλη καθυστέρηση…

4. Κατά την κήρυξη του πολέμου, η πλειοψηφία των μηχανοκίνητων σωμάτων και μεραρχιών μας, βρισκόταν στο στάδιο του σχηματισμού και της εκπαίδευσης, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να ριχτούν στη μάχη χωρίς συγκρότηση και πλημμελώς εξοπλισμένα.

Το επίπεδο της αεροπορίας μας ήταν κατώτερο της γερμανικής, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης αεροδρομίων ήταν εξαιρετικά άσχημα τοποθετημένη στην παραμεθόρια ζώνη, η οποία χτυπήθηκε από την αεροπορία του εχθρού.

Το πυροβολικό, ιδιαίτερα το αντιαεροπορικό, δεν είχε επαρκή αριθμό ρυμουλκών, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα μετακίνησης, ώστε σε κάποιο βαθμό να διασφαλίζει τους ελιγμούς των στρατευμάτων μας στο πεδίο της μάχης. Πάρα πολλά πυροβόλα, εξαιτίας της έλλειψης ρυμουλκών, εγκαταλείφθηκαν κατά την υποχώρηση των στρατευμάτων μας.

5. Στο Γενικό Επιτελείο δεν υπήρχαν οριστικοποιημένα και εγκεκριμένα από την κυβέρνηση επιχειρησιακά σχέδια, καθώς επίσης και σχέδια επιστράτευσης.

Η βιομηχανία δεν είχε λάβει συγκεκριμένες εντολές για την προετοιμασία των πόρων της και τη δημιουργία των αντίστοιχων υλικών εφεδρειών.

Ιδιαίτερα άσχημη ήταν η κατάσταση με τα ηγετικά στελέχη του στρατεύματος, τα οποία κατά την περίοδο 1937-1939, αρχίζοντας από τους διοικητές των στρατιωτικών περιοχών μέχρι τους διοικητές μεραρχιών και συνταγμάτων συμπεριλαμβανομένων, άλλαζαν διαρκώς λόγω των συλλήψεων. Οι νεοδιορισμένοι στις αρχές του πολέμου δεν ήταν καλά εκπαιδευμένοι για την ανάληψη των καθηκόντων τους. Εξαιρετικά ανεπαρκώς προετοιμασμένοι ήταν οι διοικητές των μετώπων και των στρατιών.

Τεράστια ζημιά στις Ένοπλες Δυνάμεις επέφερε η καχυποψία του Στάλιν απέναντι στα στρατιωτικά στελέχη. Κατά τη διάρκεια μόλις τεσσάρων ετών, από το 1937 μέχρι το 1941 στις Ένοπλες Δυνάμεις μας δύο φορές καταργήθηκε η ενιαία διοίκηση και εισήχθη ο θεσμός των στρατιωτικών πολιτικών επιτρόπων, πράγμα που προκάλεσε τη δυσπιστία απέναντι στα στελέχη του στρατεύματος, υπονόμευσε την πειθαρχία στις μονάδες και δημιούργησε αβεβαιότητα μεταξύ των αξιωματικών.

6. Οι αδυναμίες στην προετοιμασία της χώρας και του στρατού μας… οι οποίες αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του σοβιετικο-φινλανδικού πολέμου και των γεγονότων στην Άπω Ανατολή, όχι μόνο δεν εξαλείφτηκαν, αλλά δεν συζητήθηκαν καν σοβαρά ούτε στην Κ.Ε, ούτε στο Σοβιέτ των Λαϊκών Κομισάριων, αφού όλα αυτά τα ζητήματα ήταν στα χέρια του Στάλιν και χωρίς τις δικές του εντολές, κανείς δεν μπορούσε να λάβει οποιοδήποτε μέτρο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν τέθηκαν εγκαίρως σε κατάσταση ετοιμότητας· τη στιγμή που ο αντίπαλος μας επιτέθηκε δεν είχαν αναπτυχθεί και ούτε είχαν ως αποστολή να είναι έτοιμες να αποκρούσουν το χτύπημα του εχθρού, προκειμένου, όπως έλεγε ο Στάλιν «να μην προκαλέσουν τους Γερμανούς να κηρύξουν τον πόλεμο».

7. Ήξερε όμως ο Στάλιν και ο πρόεδρος του Σοβιέτ των Λαϊκών Κομισάριων Β. Μ. Μόλοτοφ την συγκέντρωση των χιτλερικών στρατευμάτων στα σύνορά μας; Ναι, το ήξεραν.

Το Γενικό Επιτελείο συστηματικά ανέφερε στην κυβέρνηση για τη συγκέντρωση γερμανικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορά μας, για την εντατική αεροπορική κατασκοπία σε μία σειρά σημείων των παραμεθόριων περιοχών μας με διείσδυση σε αυτές σε βάθος έως και 200 χιλιομέτρων από 1 μέχρι 10 Απριλίου 1941. Συνολικά κατά την περίοδο αυτή είχαμε 47 παραβιάσεις των κρατικών συνόρων.

Οι πτήσεις των γερμανικών αεροσκαφών έγιναν σε βάθος 90-200 χιλιομέτρων από τα κρατικά σύνορα και πραγματοποιήθηκαν τόσο από καταδιωκτικά, όσο και από βομβαρδιστικά. Αυτό δηλώνει πως οι Γερμανοί πραγματοποιούν τόσο οπτική κατασκοπία, όσο και φωτογράφιση.

8. Παράδειγμα της πλήρους αγνόησης εκ μέρους του Στάλιν της διαμορφωθείσας στρατιωτικής – πολιτικής κατάστασης και του πρωτοφανούς στην ιστορία αποπροσανατολισμού του λαού και του στρατού μας είναι η δήλωση του ΤΑΣΣ, η οποία δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουνίου 1941, δηλαδή μία εβδομάδα πριν την επίθεση της φασιστικής Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση. Στην δήλωση αυτή αναφερόταν πως «Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Σ.Σ.Δ., η Γερμανία τηρεί απαρέγκλιτα τους όρους του σοβιετικο-γερμανικού συμφώνου μη επίθεσης και η Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με σοβιετικούς κύκλους, θεωρεί ως ανυπόστατες τις φήμες περί προθέσεως της Γερμανίας να ακυρώσει το σύμφωνα και να επιτεθεί κατά της Ε.Σ.Σ.Δ., ενώ η μετακίνηση των γερμανικών στρατευμάτων που απελευθερώθηκαν από τις επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και μετακινήθηκαν προσφάτως στις ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Γερμανίας, συνδέεται, όπως υποθέτουμε, με άλλους λόγους, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τις σοβιετο-γερμανικές σχέσεις».

9. Ο Στάλιν ερμήνευε τις αποτυχίες της πρώτης περιόδου του λέγοντας πως η φασιστική Γερμανία επιτέθηκε ξαφνικά στην Ε.Σ.Σ.Δ. Ιστορικά αυτό είναι λάθος. Δεν υπήρξε καμία ξαφνική επίθεση των χιτλερικών δυνάμεων. Ήταν γνωστές οι προετοιμασίες για την επίθεση, ενώ ο αιφνιδιασμός τους ήταν μία επινόηση του Στάλιν, προκειμένου να δικαιολογήσει τα δικά του λάθη στην προετοιμασία της χώρας για να αμυνθεί.

Η εγκληματική αμέλεια του Πατερούλη Στάλιν είναι πασιφανής και η κριτική δεν προέρχεται από κάποιον δυτικό αντι-σοβιετικό, μα από έναν ήρωα της ΕΣΣΔ, τον λαμπρό στρατηγό των Σοβιετικών που με μεγάλες απώλειες ανδρών κατέλαβε το Βερολίνο στο τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα ηγήθηκε της Παρέλασης της Νίκης πάνω στο λευκό άλογό του στη Μόσχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *