1. Για τον Χάρι Τρούμαν έχουμε ξαναγράψει (150. Ταυτότητα: Χάρι Τρούμαν). Ήταν ίσως ο πιο έντιμος και σεμνός Πρόεδρος και ο πρώτος που βγήκε από τον Λευκό Οίκο δίχως να πλουτίσει. Ήταν ο πρώτος που πήρε σύνταξη μα μόνο το 1959 και μαζί με τη γυναίκα του δέχθηκαν Medicare, κρατική περίθαλψη το 1965.
Ήταν ο Πρόεδρος που πήρε την τρομερή απόφαση να ρίξει τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και Ναγκασάκι το 1945 για να σταματήσουν οι Γιαπωνέζοι να πολεμούν.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Χιροσίμα του έστειλε αργότερα ένα ευγενικό μα αυστηρό γράμμα διαμαρτυρίας για τη χρήση της βόμβας. Απάντησε πως οι Γιαπωνέζοι άρχισαν τον πόλεμο με την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, που ήταν μία σφαίρα στην πλάτη των ΗΠΑ κι επανέλαβε πως οι δύο πόλεις είχαν πολεμική βιομηχανία. Το Συμβούλιο απάντησε αναγνωρίζοντας το κακό στο Περλ Χάρμπορ μα, χωρίς αναφορά στην πολεμική παραγωγή των δύο πόλεων, ρώτησε ρητορικά αν η εξόντωση 200.000 κυρίως γυναικών και παιδιών ήταν «ανθρωπιστική πράξη». Ο Τρούμαν δεν απάντησε.
2. Λίγο νωρίτερα είχε συναντήσει μία ομάδα hibakusha «διασωθέντες από τη βόμβα» Ιάπωνες επισκέπτες και είπε πως ήταν διατεθειμένος να πάει στη Χιροσίμα και να μιλήσει στην τηλεόραση.
Δεν τον κάλεσαν ποτέ.
Ο ίδιος ποτέ δεν εξέφρασε μετάνοια για την απόφασή του. Όταν μετά τον πόλεμο συνάντησε τον R. Oppenheimer, που επέβλεπε το πρότζεκτ Μανχάταν (= την κατασκευή ατομικής βόμβας στο Λος Άλαμος), κι εκείνος είπε πως ένιωθε να έχει «αίμα στα χέρια» του, του είπε να μην το σκέφτεται διότι η ευθύνη βάραινε τον ίδιο (τον Τρούμαν).
3. Οι Γιαπωνέζοι δεν είχαν καμία πρόθεση να παραδοθούν. Την άνοιξη του 1945 είχαν το σύνθημα «Όσο πιο γρήγορα έρθουν οι Αμερικάνοι τόσο το καλύτερο. 100 εκατομμύρια πεθαίνουν με υπερηφάνεια».
Μόνο που εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικάνοι επίσης θα πέθαιναν.
Διότι οι Αμερικάνοι απαιτούσαν, όπως και με τη Γερμανία, ολική παράδοση άνευ όρων. Μα οι Γιαπωνέζοι πρότειναν το σχέδιο του Ketsu Go. Αυτό σήμαινε πως θα κρατούσαν ό,τι είχε απομείνει από την Ιαπωνική Αυτοκρατορία σε ανεξάρτητες ζώνες – Ανατολικές Ινδίες, Κίνα, Μαντζουρία. Αυτές σκόπευαν να τις υπερασπιστούν με όσες ένοπλες δυνάμεις είχαν. Οι Ιαπωνικές νήσοι επίσης θα είχαν όλη την υπεράσπιση που διέθεταν. Θα παραδίδονταν μόνο αν οι δικοί τους όροι γίνονταν δεκτοί, που θα τους άφηναν ανεξαρτησία και δική τους διοίκηση με τον Αυτοκράτορα συνταγματικό μονάρχη.
4. Καθώς οι Αμερικάνοι κέρδιζαν τη μάχη της Οκινάβα, το Ιαπωνικό επιτελείο πολύ σωστά αντιλήφθηκε πως ο επόμενος στόχος των Αμερικανών και Συμμάχων θα ήταν η νήσος Kyushu, το πιο νότιο μέρος της Ιαπωνικής επικράτειας καθαυτής.
Παρά τον ανελέητο βομβαρδισμό από τη θάλασσα και τον αέρα που δέχονταν, οι Ιάπωνες, κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν στην Kyushu μισό εκατομμύριο εκπαιδευμένους στρατιώτες με αμυντικό εξοπλισμό και ένα εκατομμύριο πολιτοφυλακής που ήταν επί το πλείστον γυναίκες οπλισμένες με μπαμπού ακόντια κι εκρηκτικά. Αυτές θα έκαναν επιθέσεις αυτοκτονίας ενάντια στα οχήματα και τους στρατιώτες των εισβολέων.
Αυτές οι μονάδες θα είχαν στήριξη από 10.000 αεροπλάνα και πλοία (κάθε είδους) και θα χρησιμοποιούνταν μετά τις αμερικανικές αποβάσεις. Ο σκοπός ήταν να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Αμερικανούς βυθίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα πλοία τους. Και αυτό το σχέδιο, όπως αντιλαμβάνονταν και οι Αμερικανοί που έκαναν αντίστοιχους υπολογισμούς, θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό από τους καμικάζι αεροπόρους στην Οκινάβα.
Το σχέδιο Ketsu Go σκόπευε να εξοντώσει εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς. Και ας είχαν οι Ιάπωνες 1 με 2 (ή και 3) εκατομμύρια θύματα!
5. Οι Γιαπωνέζοι δεν έδειξαν καμιά πρόθεση παράδοσης ούτε μετά την ρίψη της πρώτης βόμβας στη Χιροσίμα. Έτσι οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να ρίξουν και τη δεύτερη στη Ναγκασάκι.
Τότε μόνο οι Ιάπωνες κατάλαβαν πως τα σχέδια και η επιμονή τους ήταν απρόσφορα. Οι Αμερικανοί θα ερείπωναν τα Ιαπωνικά Νησιά και θα εξόντωναν τον πληθυσμό χωρίς να χρειαστεί να κάνουν απόβαση!
Τότε παραδόθηκαν άνευ όρων!
Σε συνέντευξή του ο Τρούμαν δήλωσε πως δεν σκόπευε να θυσιάσει και άλλους Αμερικανούς στρατιώτες. Προτίμησε τις βόμβες και «δεν έχασε ύπνο» λόγω της απόφασής του.
Στον Paul Tibberts, τον πιλότο που έριξε την πρώτη βόμβα είπε: «Μην έχεις τύψεις και μη χάνεις τον ύπνο σου. Δική μου ήταν η απόφαση κι εσύ έπρεπε να υπακούσεις».