1. Έχουμε ακούσει πολλά για τη θριαμβευτική έξοδο μας από τα μνημόνια, χάρη στις ικανότητες του τσιπρικού τσίρκου, την επιστροφή στην κανονικότητα και τις γενναιόδωρες παροχές προς δεινοπαθούντες. Μακάρι!
Έχουμε ακούσει και για πολλές άλλες βελτιώσεις στο κράτος και στην ταλαιπωρημένη οικονομία μας – πάντα από τσιπρικά χείλη. Όπως π.χ. βελτιώσεις στη διαδικασία σύστασης επιχείρησης και απλοποίηση στην εξαγωγική διαδικασία. Δόξα σοι Κύριε (και κε Τσίπρα)!
Μα να που έρχεται ξαφνικά το δυσάρεστο μήνυμα από την Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα Doing Business 2019. Αυτή μας λέει πως φέτος πάλι γλιστρήσαμε 5 θέσεις πιο πίσω και από την 67 υποχωρήσαμε στην 72 – σε σύνολο 190, οπότε είμαστε στη μέση.
Στην πρώτη δεκάδα είναι η Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Δανία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες πολιτισμένες χώρες.
2. Προφανώς η τσιπρική κυβέρνηση δεν δίνει σημασία στις αξιολογήσεις αυτών των ιμπεριαλιστών χρηματιστών αφού έχει οικονομολόγους ολκής όπως η κα Αχτσιόγλου και ο τσαχπίνης Τσακαλώτος – μη ξεχνάμε και αξιόλογους συμβούλους όπως ο κ. Καρανίκας.
Πάντως η Έκθεση παραδέχεται πως η κυβέρνηση έκανε κάποια πρόοδο στο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών, έστω και αν οι κατασκευές σέρνονται σαν σπάνια σκουλήκια. Σε άλλα ζητήματα χωλαίνουμε και μάλιστα περισσότερο από πέρυσι.
Η γραφειοκρατία αυξήθηκε αντί να μειωθεί και ο πολίτης που θέλει να επιχειρήσει «επιχειρείν» ή έστω να δηλώσει ήδη κεκτημένη περιούσια κλπ, πρέπει να προσκομίζει περισσότερα έγγραφα. Αυξήθηκε και η δυσκολία ηλεκτροδότησης (από 76 πέρυσι σε 79 φέτος!) και η πρόσβαση σε τραπεζική βοήθεια (από 90 σε 99).
3. Προφανώς η τσιπρική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τέτοια μικροπράγματα, ειδικά εφόσον προέρχονται από την κορυφή του Κεφαλαίου (έστω και αν δεν υπάρχουν άλλες αυθεντίες) και μάλλον αποβλέπουν στην κατασυκοφάντηση του κυβερνητικού έργου και του Κράτους της Ελλάδας. Είναι γνωστό πως εμείς γράφαμε περί Πολιτικής και Οικονομίας και διατρανώσαμε τη Δημοκρατία ενώ εκείνοι ζούσαν σε σπήλαια και δεν είχαν καν την Αλφαβήτα.
Από την άλλη άκρη, όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, όσοι ενδιαφέρονται για αυτά τα θέματα, πως οπισθοχωρούμε χρόνο με χρόνο αντί να μένουμε σταθεροί ή να ανεβαίνουμε εμπροσθοβαρώς!
Από τις 28 χώρες της ΕΕ στην οποία μεγαλουργούν οι Ευρωβουλευτές μας καταψηφίζοντας αποφάσεις που πλήττουν ανερμάτιστες χώρες όπως η Βενεζουέλα, έχουμε τη χειρότερη θέση μόνο μετά από τη Μάλτα που είναι Νο 84.
4. Άλλο αξιοπρόσεκτο σημείο για τους κυβερνήτες μας είναι πως πολύ πιο μπροστά από μας κάνουν πρόοδο χώρες άγνωστες σχεδόν πριν το 1991, όπως η Γεωργία (τώρα έχουμε πολλές Γεωργιανές που φροντίζουν νοικοκυριά και Γεωργιανούς που ξαφρίζουν νοικοκυριά) στην 6η θέση και η ΠΓΔΜ στη 10η.
Μεγάλη πρόοδο έχουν κάνει επίσης η Κίνα, Κένυα, Τουρκία, Ινδία κλπ. Η Ρουάντα, κάπου στην Αφρική, έκανε τεράστια πρόοδο στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Εκεί που χρειάζονταν 43 μέρες να δοθεί άδεια να ξεκινήσει μια επιχείρηση, τώρα χρειάζονται μόλις 4!
Εδώ στη χώρα της χαράς και της χαζομάρας το Ελληνικό περιμένει 4,5 χρόνια για να πάρει την άδεια να ξεκινήσει, λόγω αντιπολίτευσης μέσα στην ίδια τη συμπολίτευση (=κυβέρνηση).
Ε, που θα πάει; Κάποια ώρα θα ξυπνήσουν οι τσιπριστές.
Είναι λυπηρό που η κα Μέρκελ, κάποτε η καλύτερη πολιτικός της Ευρώπης, να αδυνατεί να δει τον κ Τσίπρα ως τον μεγαλύτερο απατεώνα στην Ελληνική Ιστορία. Έχουν έρθει κι εδώ γεράματα και υπνηλία.