Ε1517: Ουκρανία: Μέσα Ιουνίου

Ε1517: Ουκρανία: Μέσα Ιουνίου

Στην αρχή φαινόταν πως η Ρωσία θα σάρωνε. Είχε τρομερή υπεροπλία και παρά τις προειδοποιήσεις των Δυτικών κατασκοπευτικών υπηρεσιών, οι Ουκρανοί δεν ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι. Οι αντίστοιχες δυνάμεις δίνονται αγγλιστί στο γράφημα:

Στις 24/2/2022 ο Πούτιν, αφού ψευδόταν για βδομάδες εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση κατά της Ουκρανίας από ξηρά, αέρα και θάλασσα. Δήλωσε (όπως δήλωνε ο Χίτλερ για μειονότητες Γερμανών) πως ήθελε να αποστρατικοποιήσει και να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία, που απειλούσε και καταπίεζε ρωσόφωνους.

Οι ρωσικές δυνάμεις ξηράς, κυρίως, είχαν “πολύ μέταλλο” (άρματα, κανόνια, πυραύλους κλπ.) μα “λιγοστούς άντρες” ενώ οι Ουκρανοί αρχικά είχα πολλούς άντρες μα “λιγοστό μέταλλο”. Έτσι εξαρχής οι Ρώσοι έχαναν “πολύ μέταλλο” γιατί δεν είχαν τους άντρες που θα το χειρίζονταν. Οι δε Ουκρανοί έχαναν έδαφος γιατί δεν είχαν το αναγκαίο μέταλλο να αναχαιτίσουν τους εισβολείς και δεν ήθελαν να χάνουν άντρες.

Σύντομα οι Ρώσοι έχαναν πολλούς άντρες καθώς οι Ουκρανοί εφοδιάζονταν από το ΝΑΤΟ με ικανό “μέταλλο” και δεν μπορούσαν να τους αναπληρώσουν – όχι με εμπειροπόλεμους στρατιώτες – διότι χρειάζονταν δεκάδες χιλιάδες να φυλάνε τα νοτιοανατολικά σύνορα (με Μογγολία και Κίνα) και τα δυτικά (με Φινλανδία). Έτσι ανακύκλωναν το πεζικό και έφερναν μισθοφόρους από Συρία και Αφρική, άπειρους νέους από τις ανατολικές επαρχίες, ρωσόφωνους από Ντονμπάς και άλλες παραστρατιωτικές μονάδες.

Το πλεονέκτημά τους ήταν τα φοβερά πυροβόλα και πολλαπλοί εκτοξευτήρες πυραύλων καθώς και εκατοντάδες τανκς! Και το πυροβολικό και οι εκτοξευτήρες σε συνδυασμό με μαχητικά τζετ απέδωσαν καλά στο Ντονμπάς όπου κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών και την στρατηγική γέφυρα στο Σεβεροντονιετσκ, το οποίο όμως έχει πλέον χάσει την αρχική στρατηγική του σημασία διότι δεν περικυκλώθηκαν οι Ουκρανοί όπως προέβλεπε το ρωσικό επιθετικό σχέδιο.

Είναι πολύ παράξενο που ο Πούτιν δεν μπορεί να δει πως δεν μπορεί να παγιώσει τις κατακτήσεις του, ακόμα και αν κατορθώσει να καταλάβει όλο το Ντονμπάς. Δεν έχει τους άντρες που θα χειρίζονται το “πολύ μέταλλο” και τους αιχμαλώτους εχθρούς έστω κι αν είναι άμαχοι. Και η Ουκρανία έχει 40 εκατομμύρια σκόρπιους σε τεράστια έκταση -τώρα 35, μετά από τις μεταναστεύσεις λόγω πολέμου.

Στο γράφημα έχουμε τις ρωσικές απώλειες – πάλι αγγλιστί:

Μα όλα τα «μέταλλα» πολέμου χρειάζονται επιδιόρθωση, αναπλήρωση και αλλαγή. Η Ρωσία δεν έχει πλέον τις δυνατότητες. Αναγκάζονται οι επιτελάρχες να χρησιμοποιήσουν απαρχαιωμένα άρματα, αεροπλάνα και πυροβολαρχίες. Το τανκ στη φώτο αράχνιαζε επί 50 τουλάχιστον έτη!

Και πώς θα μπορούσαν με συνεχώς μειούμενο στρατό τώρα να εισβάλουν και να κρατήσουν μεγάλες πόλεις όπως το Χάρκοβο, ή Ζαποριζία, Ντνίπρο και Μικολάιβ;

Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να παγιώσουν τις θέσεις, τα κεκτημένα τους. Μα πάλι θα υποστούν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο και μεταλλικό υλικό. Μακρόχρονα δεν θα μπορούν ούτε να ανεφοδιάζουν τις κτήσεις τους διότι οι Ουκρανοί με τα τελευταία δώρα της Δύσης θα βομβαρδίζουν ανελέητα τις γραμμές ανεφοδιασμού τους.

Η επιδρομή στην Ουκρανία ήταν και κακοσχεδιασμένη και κακο-εκτελεσμένη. Σαν τον Χίτλερ, ο Πούτιν έκανε πολύ μεγάλο λάθος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *