Ε1741: Ουκρανία: τέλη Φεβρουαρίου

Ε1741: Ουκρανία: τέλη Φεβρουαρίου

Η μάχη στη Bakhmut που ξεκίνησε με τη ρωσική επίθεση την 1η Αυγούστου 2022 συνεχίζεται κι έχει εξελιχθεί στο πιο αιματηρό επεισόδιο του πολέμου με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες κυρίως από τη μεριά των ρωσικών στρατευμάτων. Ο ιδιωτικός στρατός μισθοφόρων Βάγκνερ του Prigozhin έχει σχεδόν εξαλειφθεί: παρότι κατέλαβαν μερικά χωριά και μέρος της Μπαχμούτ υπέστησαν τεράστιες απώλειες και το υπουργείο Άμυνας (προφανώς με οδηγίες του Πούτιν) έπαψε να τους στέλνει πολεμοφόδια και οι φυλακισμένοι δεν ενδιαφέρονται να προσχωρήσουν στην οργάνωση.

Στις 21/2 ο Πούτιν έκανε την αναμενόμενη Ομιλία του στο Βόλγκογκραντ στην επέτειο της απελευθέρωσης του Στάλινγκραντ (1943). Μίλησε για τον μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο (= 2ο ΠΠ) τον οποίον οι Ρώσοι κέρδισαν καταστρέφοντας τους Ναζί που με τα στρατεύματα, τα τανκς και τα αεροπλάνα τους είχαν εισβάλει στην Αγία Ρωσία, την αθώα χώρα [άσχετα με το ότι οι Σοβιετικοί παραχωρούσαν πολεμοφόδια και άλλες πρώτες ύλες και τρόφιμα στους Χιτλερικούς από τον Αύγουστο 1929 ως τον Ιούνιο 1941!].

Τώρα πάλι γερμανικά τανκς εισέβαλαν σε ρωσικά εδάφη (= Ουκρανία!). Η Δύση ήθελε να νικήσει ολοκληρωτικά τη Ρωσία και ν’ αφανίσει τη χώρα. Μίλησε και για όσους Ρώσους εναντιώνονταν στην Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση (= εισβολή στην Ουκρανία), που αποσκοπούσε στην περιφρούρηση ρωσικών εδαφών και την εξάγνιση της αδελφής Ουκρανίας από Ναζί και Σατανιστές, αποκαλώντας τους προδότες που δεν δέχονταν την τιμωρία του ρωσικού νόμου. Στις 23/2 έδωσε μια ακόμα Ομιλία, την ετήσια στο Έθνος, αναμασώντας τα ίδια θέματα. Οι στόχοι της ΕΣΕ έχουν επιτευχθεί, τόνισε: «Η αλήθεια είναι με το μέρος μας»!

Μα σε άλλη Ομιλία του δεν έγινε καμιά μνεία για επερχόμενη σαρωτική επίθεση. Αντίθετα όπως σε συνέντευξή του στις 26/2 έδειχνε κάπως φοβισμένος και το κύριο θέμα του ήταν η διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας αν οι ρωσικές δυνάμεις υφίσταντο ήττα στην ΕΣΕ.

Ο «αιώνιος πρόεδρος» δεν εννοεί να αφυπνισθεί από το όνειρο της Αυτοκρατορίας του (όπως ο Μουσολίνι το 1939-40 στη Βόρειο Αφρική και τα Βαλκάνια) και προσπαθεί να υπνωτίσει τα ακροατήριά του με πατριωτική συνθηματολογία. Διότι την ίδια ώρα που θριαμβολογούσε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε βήμα μπροστά σε όλα τα μέτωπα Ουκρανίας και ας έχουν πάνω από 95% των στρατευμάτων τους εκεί, αφήνοντας ελάχιστες μονάδες στα σύνορα με Δυτικές χώρες και με την Κίνα!

Ναι, οι Ουκρανοί σκοπεύουν ν’ αφήσουν στους Ρώσους τη Μπαχμούτ μα στο μεταξύ έχουν εγκαταστήσει απόρθητες αμυντικές θέσεις πιο δυτικά με βαθιά χαρακώματα κάθε 40 μέτρα και ισχυρές πυροβολαρχίες στα υψώματα. Και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες με περίπου 1.000 νεκρούς ημερησίως στις επιθέσεις τους στη Μπαχμούτ που είναι πια ερείπια.

Οι Ρώσοι δεν έχουν μόνο νεκρούς και τραυματίες στις επιθέσεις τους, μα χάνουν και πολύτιμο εξοπλισμό και αεροπλάνα, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα και κανόνια. Η γενική διάθεση τείνει προς την ηττοπάθεια. Απ’ όλες τις κατεχόμενες περιοχές, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, οι Ρώσοι ανώτεροι αξιωματούχοι και Ρωσόφιλοι υποστηρικτές τους, όλοι με τις οικογένειες τους σπεύδουν να μετακομίσουν στην Κριμαία που για την ώρα μοιάζει πιο ασφαλής.

Φοβούνται τώρα την ουκρανική αντεπίθεση μόλις φθάσουν τα νέα όπλα από τις Δυτικές χώρες, τα νέα άρματα μάχης (Leopard 2, Challenger, Abrams κ.λπ.) κυρίως, νέα ντρόουν και νέοι πύραυλοι.

Στο μεταξύ οι Ρώσοι έχουν χάσει –

300 αεροσκάφη,

150-180 χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες,

3.280 άρματα μάχης,

2.300 πυροβολαρχίες,

460 ρουκετοβόλα,

230 αντιαεροπορικά,

280 ελικόπτερα,

2.010 ντρόουν

850 κρουζ πυραύλους,

5.150 διάφορα φορτηγά και άλλα οχήματα,

220 ειδικές πολεμικές συσκευές,

18 πολεμικά πλοία.

Και οι Ουκρανοί είχαν απώλειες μα πολύ λιγότερες, κοντά στο ένα έκτο. Η φωτογραφία εικονίζει παραστατικά τη θέση των Ρώσων μετά από ένα έτος!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *