1. Στο προηγούμενο 331. Φιλοσοφία: Η νοόσφαιρα της Γαίας (4) εξετάσαμε τις συχνότητες Schumann και τα εγκεφαλικά κύματα. Αυτές είπαμε είναι παγκόσμιες συχνότητες που προκαλούνται από τις εκφορτίσεις κεραυνών στην κοιλότητα ανάμεσα στην επιφάνεια της γεώσφαιρας και το κέντρο της ιονόσφαιρας (55χλμ ψηλά). Η βασική συχνότητα της Γαίας είναι στα 7,83 Hz δηλ. 7,83 χερτζ ή κύκλους το δευτερόλεπτο. Υπάρχουν και άλλες.
Η σημασία αυτής της συχνότητας, που αποκαλείται και «σφυγμός της καρδιάς» του πλανήτη, βρίσκεται μόνο στο ότι είναι ίδια με το εγκεφαλικό κύμα Άλφα που έχει εμβέλεια 7,5 ως 12 Hz. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ τους ή τουλάχιστον, επίδραση από τη γήινη στην εγκεφαλική συχνότητα: το υλικό οργανικό σώμα αναζωογονείται και ανανεώνεται. Μα μερικοί άλλοι δεν βλέπουν τέτοια επίδραση.
2. Τα εγκεφαλικά κύματα θεωρούνται αποτελέσματα κι ενδείξεις επιπέδων Συνειδησίας. Αυτή η μετρήσιμη ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου φανερώνει ένα ή άλλο επίπεδο Συνειδησίας.
Τα κύματα Άλφα υποδείχνουν μια κατάσταση χαλάρωσης και αποκλιμάκωση έντασης, η οποία ένταση κυριαρχεί στην κοινή κατάσταση αφύπνισης όπου τρέχουμε στις διάφορες ασχολίες μας στη διάρκεια της ημέρας. Αυτή έχει κύματα Βήτα, 13 ως 40 Hz. Εδώ λειτουργεί το αριστερό μέρος του εγκεφάλου.
Κύματα Θήτα (4–7,5 Hz) εκδηλώνονται σε κατάσταση ελαφρύ ύπνου με όνειρα. Είναι η μεταβατική περίοδος από ξύπνιο σε βαθύ ύπνο και το αντίστροφο.
Μετά είναι τα κύματα Δέλτα (0,5–4 Hz), τα πολύ αργά κύματα που παράγονται στον βαθύ δίχως όνειρα ύπνο όπου ο σωματικός οργανισμός αναζωoγονείται. Αυτά παράγονται και από τη βαθιά ησυχία του υπερβατικού διαλογισμού οπότε ο νους επίσης αναζωογονείται. (Βλ. εικόνα για τα 4 κύρια κύματα)
Εδώ λειτουργεί το δεξιό μέρος του εγκεφάλου.
Υπάρχουν και τα πολύ γρήγορα κύματα Γάμμα (40-100Hz) που δεν έχουν ακόμα μελετηθεί επαρκώς μα σχετίζονται, λένε οι νευρολόγοι, με εκλάμψεις ενόρασης κι έμπνευσης κι επεξεργασία δεδομένων υψηλού επιπέδου. Τα κύματα δεν παρουσιάζονται διαδοχικά, το ένα είδος να αποκλείει το άλλο.
Συνυπάρχουν όλα (και ανιχνεύονται στα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα) σε όλη τη διάρκεια της αφυπνισμένης ημέρας μας. Αλλά σε μια δεδομένη ώρα το ένα είδος επικρατεί.
Υπάρχουν και ILF Infra–Low Frequencies «πολύ χαμηλές συχνότητες» κάτω του 0,5 Hg. Επειδή αυτές είναι αργές συχνότητες με μεγάλο κύκλο, είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν. Θεωρείται πως σχετίζονται με ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες όπως αυτές του υποθαλάμου που επιδρούν στους αδένες προκαλώντας την έκκριση ενδορφίνης και νευροεπινεφρίνης μα διατηρούν και την ομοιόσταση του οργανισμού. Στην πραγματικότητα πολύ λίγα είναι γνωστά για τις καταστάσεις που παράγουν αυτά τα χαμηλά κύματα.
Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι πως τώρα γίνονται προσπάθειες να ενεργοποιηθούν περισσότερο αυτά τα ILF κύματα διότι ανακαλύφθηκε ότι μπορούν να θεραπεύουν εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.
3. Όπως καταλαβαίνετε, οι καταστάσεις συνειδησίας και τα είδη των κυμάτων μπορούν να αλλάξουν με την εισαγωγή ποικίλων ουσιών στον οργανισμό – καφεΐνη, αλκοόλ, υπνωτικά χάπια, ναρκωτικά κλπ.
Αλλά πολύ εύκολα ένας άνθρωπος μπορεί να περάσει από την κατάσταση έντασης, πίεσης και στρες (= Βήτα κύματα) σε χαλάρωση και ησυχία (= κύματα Άλφα). Αυτό το κάνει με τη δική του επιθυμία ή θέληση. Μπορεί επίσης να κάνει το αντίστροφο: από μια κατάσταση ονειροπόλησης και αποχαύνωσης να ενεργοποιηθεί σε έντονη δράση.
Πώς, ποια ενέργεια επιφέρει την αλλαγή στην κατάσταση και τα κύματα; Αν οι νευρώνες (και οι συνάψεις) λειτουργούν σε Βήτα κύματα (ας πούμε με 25 Hz το δεύτερο), ποια δύναμη τα διατάζει να αλλάξουν και να λειτουργήσουν με Άλφα κύματα (ας πούμε 10 Hz);
Από πού έρχεται η επιθυμία ή σκέψη για την αλλαγή;
Μετά, πώς μερικές φορές (ή συχνά σε ορισμένους ανθρώπους που πάσχουν από αϋπνία) δεν μπορούμε να πάμε από εγρήγορση με 10 Hz σε ύπνο (με 4 Hz έστω) όσο κι αν προσπαθούμε;
Μήπως υπάρχει όντως ένα λεπτότερο ανώτερο σώμα, το σώμα του νου, το οποίο δεν ανιχνεύεται με κανένα επιστημονικό σύνεργο και αυτό αποφασίζει;