Ιωάννα Μάνδρου
H κυβέρνηση έχει εξαγγείλει σειρά μεταρρυθμίσεων σε διάφορους κρίσιμους τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Δικαιοσύνη. Τα σχετικά νομοθετήματα, όπως έχει δημόσια ειπωθεί, θα πάρουν τη σειρά τους για τη Βουλή προς ψήφιση και η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα έχει γίνει πριν από την καλοκαιρινή ραστώνη.
Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί, άλλες αναγκαίες και άλλες που θα ήταν χρήσιμο να έχουν ψηφιστεί χθες, έχουν να κάνουν με την εξάλειψη παθογενειών χρόνων και τη βελτίωση στη λειτουργία σημαντικών θεσμών του κράτους.
Αρκεί όμως η ψήφιση των νομοθετημάτων για να αλλάξουν στην πραγματικότητα θεσμοί και να επιλυθούν ουσιαστικά θέματα της Υγείας, της Παιδείας ή της Δικαιοσύνης;
H πείρα των τελευταίων δεκαετιών έχει, δυστυχώς, καταδείξει ότι για να πετύχει μια μεταρρύθμιση χρειάζεται πολλά, και πάντως η επιτυχία της δεν εξαντλείται με την ψήφισή της.
Τα παραδείγματα πολλά. Πολλές μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με πολλές προσδοκίες και ήταν στη σωστή κατεύθυνση απέτυχαν, είτε διότι δεν εφαρμόστηκαν είτε διότι ακυρώθηκαν μετά την ψήφισή τους. Ο νόμος Διαμαντοπούλου που επέφερε αλλαγές στην Παιδεία, είναι ενδεικτικό παράδειγμα. Ακυρώθηκε και επί της ουσίας ακόμη και σήμερα η αποκατάστασή του δεν έχει ολοκληρωθεί.
Το ίδιο έχει γίνει και με άλλες ρυθμίσεις, που κατά καιρούς έγιναν για να λύσουν χρονίζοντα θέματα, οι οποίες όμως μετά την ψήφισή τους αδρανοποιήθηκαν και δεν λειτούργησαν ποτέ.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νόμου για την εξωδικαστική επίλυση των αστικών διαφορών, δηλαδή του νόμου που προβλέπει γρήγορα και με λιγότερα χρήματα τη λύση σε χιλιάδες διαφορές, εκτός δικαστηρίων, από τους δικηγόρους των δύο πλευρών.
Ο νόμος αυτός έχει εφαρμοστεί μόνον σε λίγες περιπτώσεις και πάντως δεν έχει ανακόψει το μεγάλο κύμα των υποθέσεων που φθάνει στα δικαστήρια.
Οι επιχειρούμενες τώρα μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα, στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπου πρόκειται να αλλάξουν σημαντικά πράγματα στην αξιολόγηση των δικαστών και κατά συνέπεια στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, για να πετύχουν, απαιτείται συστηματική και μεγάλη προσπάθεια.
Χωρίς τη συνειδητή συμμετοχή εκείνων που θα κληθούν να εφαρμόσουν τον νέο νόμο, στην περίπτωση της Δικαιοσύνης, τους ίδιους τους δικαστές, ή σε άλλες περιπτώσεις όπως η Παιδεία, των εκπαιδευτικών, η όποια μεταρρύθμιση είναι δύσκολο να πετύχει και να αποδώσει στην πραγματικότητα.
Γι’ αυτό, όταν γίνεται λόγος για μεταρρύθμιση, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι. Μέχρις ότου ο νόμος εφαρμοστεί και παράγει αποτελέσματα. Αλλιώς θα συμβεί εκείνο που, δυστυχώς, έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Νόμοι σωστοί που ψηφίστηκαν, διαφημίστηκαν ως μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις, αλλά τελικά έμειναν μόνον στα χαρτιά…
Πηγή: Καθημερινή