Αγγελος Κωβαίος
Η έκφραση που συνήθως χρησιμοποιείται προειδοποιητικά προς τις νέες κυβερνήσεις – όσο παραμένουν νέες… – όταν εμφανίζονται τα πρώτα ίχνη αλαλούμ, είναι «αρρυθμίες».
Συμβαίνει αυτό εκ των πραγμάτων και ορθώς. Με το που αναλαμβάνει κάποια νέα κυβέρνηση της δικαιολογείται από τον Τύπο και εν μέρει από την αντιπολίτευση μία κάποια δυσλειτουργία και μία δυσχέρεια έως ότου μπει σε κανονικούς ρυθμούς.
Με την πάροδο του χρόνου κρίνεται το κατά πόσον οι «αρρυθμίες» είναι λογικές και δικαιολογημένες ή πρόκειται για δείγματα βαθύτερων προβλημάτων, τα οποία απαιτούν και άλλου είδους παρεμβάσεις.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παραγάγει ένα όχι ασήμαντο νομοθετικό έργο, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε αρκετά πεδία, έχει διαμορφώσει ένα κάπως διαφορετικό και πάντως καλύτερο κλίμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Υπάρχουν όμως οι πρώτες «αρρυθμίες». Καταγράφηκαν π.χ. με τους κομματικούς διορισμούς και με τα ανύπαρκτα πτυχία του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών. Υπήρξαν σχετικά έγκαιρες παρεμβάσεις και διορθώσεις, έπειτα από αντιδράσεις και σχόλια.
Πλην όμως όσο συνέβαιναν αυτά, εμφανίστηκαν και άλλα συμπτώματα, ενδεχομένως σοβαρότερα.
Ένα από αυτά σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ήλθε μία τροπολογία στην Βουλή, με την οποία απονέμονταν υπερεξουσίες στον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Αλκ. Στεφανή, με την ιδιότητα του εθνικού συντονιστή για το Μεταναστευτικό. Μεταξύ όλων των άλλων προβλεπόταν και η δημιουργία μίας νέας δομής για την επιτήρηση των συνόρων, αποτελούμενης από δυνάμεις του Στρατού και του Λιμενικού.
Πολλές οι απορίες, πολλές και οι αντιδράσεις, καθώς όπως ήταν λογικό δύσκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί την σκοπιμότητα και τον τρόπο δράσης και λειτουργίας μίας τέτοιας δύναμης, από την στιγμή που και Στρατός υπάρχει και Λιμενικό Σώμα με συγκεκριμένες και σαφείς αρμοδιότητες. Οι απορίες έμειναν αναπάντητες και η πράξη θα δείξει, εν μέσω μίας καχυποψίας που αρχίζει να διαμορφώνεται.
Ένα άλλο περιστατικό αφορούσε την απόφαση για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα «επαναπατρισμού» 500 επιστημόνων, με επιχορηγούμενους μισθούς 3.000 ευρώ μηνιαίως κατ’ ελάχιστον. Το ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και είναι άγνωστο αν υπήρξε κεντρική απόφαση ή ήταν δική του πρωτοβουλία. Οι εύλογες αντιδράσεις ήταν πολλές, δεδομένου ότι το μήνυμα προς τους επιστήμονες, εργαζομένους και ανέργους που υπέμειναν και υπομένουν ακόμη την κρίση δίχως να έχουν διάθεση ή δυνατότητα να μεταναστεύσουν, είναι απολύτως λανθασμένο. Παρά ταύτα, είναι ένα μέτρο που δύσκολα ανακαλείται καθώς η επικοινωνιακή ζημιά θα ήταν μεγάλη.
Μία απόφαση που ανακλήθηκε ήταν όμως η οικονομική ενίσχυση με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προς έντυπα και ΜΜΕ με σαφώς συκοφαντικό και υβριστικό χαρακτήρα, τα οποία επανειλημμένως έχουν προκαλέσει, χυδαιολογήσει και καταδικαστεί για δημοσιεύματά τους. Οι ενισχύσεις ανακλήθηκαν με την επίκληση της γνωστής δικαιολογίας «ναι, αλλά και οι προηγούμενοι…». Δεν έπρεπε να έχει δοθεί καν.
Κάπου εδώ αρχίζει να αλλάζει το τροπάρι. Η ανάκληση μίας απόφασης λόγω αντιδράσεων φανερώνει μεν κάποια στοιχεία θετικά και κάποια αντανακλαστικά, δεν μπορεί όμως να είναι πάγια κυβερνητική τακτική. Οι απαιτήσεις των πολιτών από αυτήν την κυβέρνηση είναι διαφορετικές. Τα υψηλά της στάνταρντ στην αξιοκρατία, την δικαιοσύνη, την ισονομία και την αποτελεσματικότητα έχουν περιγραφεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Υπό αυτήν την έννοια, η σύγκριση με τις αθλιότητες της προηγούμενης περιόδου δεν αφορά κανέναν, ούτε πρόκειται να επιδράσει ευεργετικά.
Με την συμπλήρωση ενός εξαμήνου διακυβέρνησης από την ΝΔ, οι πολίτες θα αρχίσουν θέλοντας και μη να αναζητούν αποτελέσματα, ορατά και πραγματικά. Στην τσέπη τους, στην εξυπηρέτησή τους από τις δημόσιες υπηρεσίες από τις Μεταφορές ως την Υγεία, στην αλλαγή ή εγκατάλειψη πρακτικών του παρελθόντος.
Οφείλει η ηγεσία της κυβέρνησης να ενστερνιστεί την άποψη ότι πολλές από τις θετικές της παρεμβάσεις, ιδίως όσες και η ίδια παρουσιάζει ως αυτονόητες, δεν πρόκειται να αποσπάσουν επαίνους και επευφημίες. Καλώς ή κακώς, το αυτονόητο ως τέτοιο δεν συνιστά κατόρθωμα.
Αντιθέτως, οι υπερβάσεις σε άλλα πεδία, πιο δύσκολες και πιο αναγκαίες, είναι αυτές που θα κάνουν την διαφορά.
Πηγή: TO BHMA