Διονύσης Γουσέτης
Ο ορυμαγδός του Μακεδονικού παραμέρισε από την επικαιρότητα το σημείο των δηλώσεων της κ. Μέρκελ, όπου τόνιζε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Κάτι ξέρει όμως η κ. Μέρκελ. Το ξέρει και ο κ. Σημίτης, που βεβαιώνει ότι «η Ελλάδα θα (ξανα)προσφύγει γρήγορα σε δανεισμό από τον ESM». Το ξέρει και το «Δίκτυο» της Αννας Διαμαντοπούλου από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πρόκειται για προβλέψεις ανατριχιαστικές. Οι οποίες συμπίπτουν με τις ετήσιες εκθέσεις και στατιστικές που δημοσιεύθηκαν πάνω στην αλλαγή της χρονιάς και είναι εγκυρότερες από τις δηλώσεις των πολιτικών διότι δεν εξαρτώνται από ψήφους. Ο Εconomist δημοσίευσε ετήσια έκθεση για 21 χώρες της «Δυτικής Ευρώπης». Εκεί βρισκόμαστε στην προτελευταία θέση (με τελευταία την Τουρκία) και έχουμε την ένδειξη «ελαττωματική δημοκρατία».
Ειδικότερα, στον τομέα «λειτουργικότητα της κυβέρνησης» βρισκόμαστε λίγο πιο πάνω από τη βάση, με βαθμό 5,36. Και για να επαληθεύσει τον Economist, η Eurostat μας τοποθέτησε στην κορυφή των χωρών με τους περισσότερους αστυνομικούς, χρωματίζοντας την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Οι δε στατιστικές της δείχνουν ότι ο φιλεργατισμός της αριστερής κυβέρνησής μας είναι τόσο αληθινός, που είμαστε πρώτοι σε ανεργία. Και προφανώς η μεγάλη αυτή ανεργία συμβάλλει στο ότι –κατά τη φορολογική διοίκηση– το 2018 σπάσαμε το ρεκόρ κατασχέσεων.
Την ίδια χρονιά το χρηματιστήριο έχασε 10 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας των ξένων επενδυτών. Αλλά για ποιο λόγο να ενδιαφερθούν; Μήπως οι δείκτες διαφθοράς δεν συνεχίζουν να αυξάνονται; Μήπως η Ελλάδα δεν εξακολουθεί να υπερφορολογεί; Μήπως σε θέματα διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού δεν βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο με την Γκάμπια; Ή μήπως δεν βρισκόμαστε στην 137η (!) θέση μεταξύ 140 χωρών ως προς την ευρωστία των τραπεζών μας; Και αντί να διαλύεται η κυβέρνηση εξαιτίας των τεράτων που μας καταβροχθίζουν, διαλύεται –μέσα σε κλίμα ιλαροτραγωδίας– για το Μακεδονικό! «Ο πληθυσμός τελεί εν αποσύρσει», διαπιστώνει η Μαρία Κατσουνάκη («Κ», 12/1). Ο ενθουσιασμός, οι κινητοποιήσεις, η οργή μετατράπηκαν σε εξάντληση και απογοήτευση για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. «Μη το θεωρείς τόσο κακό», παρατήρησε ένας φίλος. «Σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης αποδείχτηκε ότι ο ενθουσιασμός και οι κινητοποιήσεις ποτέ δεν μας βγήκαν σε καλό». Λέτε να έχει δίκιο;
Πηγή: Καθημερινή