Πάσχος Μανδραβέλης
O προϋπολογισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς νόμους του ελληνικού κράτους. Πέφτουν κυβερνήσεις για χάρη του. Παρ’ όλα αυτά, ελάχιστα απασχολούν τον δημόσιο διάλογο. Η αντιπολίτευση θα πει πως είναι «προϋπολογισμός φτώχειας και λιτότητας», η κυβέρνηση θα απαντήσει: «Ναι, αλλά είναι καλύτερος από τον δικό σας» ή «τολμάτε και μιλάτε εσείς, που…». Στα κανάλια πάλι, η συζήτηση γίνεται θέμα μόνον όταν «ένταση προκλήθηκε…». Γίνεται επίσης θέμα το «στικάκι με τα στοιχεία του προϋπολογισμού». Αυτό εισήχθη το 2010, στο πλαίσιο της λιτότητας. Τότε, λεφτά δεν υπήρχαν, αλλά φέτος που πλουτίσαμε μοιράστηκε σε ένα ωραίο κουτί, που σίγουρα είναι πιο ακριβό από το στικάκι αυτό καθαυτό.
Με τα μεγέθη του προϋπολογισμού ουδείς ασχολείται. Λογικό! Εδώ δεν δώσαμε σημασία όταν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2009, ο κ. Κώστας Σημίτης προειδοποίησε πως η χώρα χρεοκοπεί και θα οδηγηθεί στο ΔΝΤ (18.12.2008), θα ασχοληθούμε με το γεγονός ότι κάθε νοικοκυριό θα πληρώσει 400 ευρώ ΦΠΑ περισσότερο το 2024; Τα κανάλια, μες στην τρελή χαρά, αναγγέλλουν αυξήσεις 3% στους συνταξιούχους και όσοι παίρνουν 700 ευρώ θα πάρουν τώρα 721…
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,161 δισ. ευρώ έναντι του 2023. Αυτό οφείλεται κατά το μικρότερο μέρος στην κάλυψη του «κενού ΦΠΑ» και είναι η μείωση της κλοπής του λόγω της επέκτασης χρήσης των πιστωτικών καρτών. Λέμε «μικρότερο μέρος», διότι σε τέσσερα χρόνια, από το 2019 μέχρι σήμερα, η μείωσή του απέδωσε 2 δισ., επομένως το προϋπολογιζόμενο 1,16 δισ. πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι αυτοί που παίρνουν αύξηση 3% θα πληρώσουν –μόνον τον Σεπτέμβριο!– 9,4% επιπλέον για τα τρόφιμα. Η αύξηση των τιμών των τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης δεν κάνει ευτυχισμένους μόνον όσους αισχροκερδούν, αλλά και την κυβέρνηση. Δημιουργεί «δημοσιονομικό χώρο», όπως λένε στην τηλεόραση.
Από την άλλη πλευρά, όμως, και οι φόροι εισοδήματος θα είναι αυξημένοι, πράγμα περίεργο για μια κυβέρνηση που μειώνει φόρους. Οχι, για όλους. Τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) θα πληρώσουν 295 εκατ. ευρώ λιγότερα, τα φυσικά πρόσωπα 959 εκατ. περισσότερα. Από τα τελευταία, τα 500 εκατ. είναι λόγω της τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών – 600 εκατ. έσοδα μείον 105 εκατ. από τη μερική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Συνεπώς, 450 εκατ. θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, πράγμα πάλι περίεργο για μια κυβέρνηση που μειώνει φόρους.
Είναι πολλά τα περίεργα και αυτού του προϋπολογισμού, με βασικότερο όλων και διαχρονικό πώς στην ευχή αυξάνονται οι μειούμενοι φόροι και, πρωτίστως, πώς αυτοί κατανέμονται…
Πηγή: Καθημερινή