του Γιώργου Παπαϊωάννου
Πριν από μία εβδομάδα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο την προσέλκυση επενδυτών. Οπως μάλιστα μας πληροφόρησε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργού, ο κ. Παππάς είπε στους επενδυτές «για την καινούργια εποχή σταθερότητας» που εισέρχεται η χώρα, η οποία δημιουργεί «ένα περιβάλλον φιλόξενο για επενδυτές και επιχειρήσεις που σέβονται τον νόμο και επιδιώκουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Αυτά πάνω-κάτω είπε και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους επενδυτές. Ανάμεσά τους και το επενδυτικό κεφάλαιο York Capital, ένα από τα μεγαλύτερα του είδους, το οποίο έχει ήδη επενδύσει στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων και στην Πανγαία, εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ), στην οποία κατέχει το 37%. Οι επενδυτές άκουσαν με προσοχή τον κύριο υπουργό και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται τώρα που η χώρα «μπαίνει στη σταθερότητα». Μόνο για να διαπιστώσουν λίγες μόλις ημέρες αργότερα ότι η φορολόγηση της επένδυσής τους στην Ελλάδα επταπλασιάστηκε!
Το ίδιο διαπίστωσε ακόμη ένας επενδυτής που έχει τοποθετήσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα, ο Πρεμ Γούατσα, ο οποίος είναι συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα και ο πρώτος που τον επισκέφθηκε μετά την εκλογική του νίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Ινδοκαναδός έχει επενδύσει στη Eurobank, συμμετέχοντας και στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, στη Eurolife, αλλά και στην εταιρεία ακινήτων Grivalia. Με το πολυνομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα για να κλείσει την αξιολόγηση και να μπει η χώρα σε «περίοδο σταθερότητας» αύξησε τη φορολογία των AEΕAΠ από 1,05 σε 7,5 τοις χιλίοις επί του ενεργητικού τους. Οχι επί των κερδών, αλλά επί του ενεργητικού. Δηλαδή, βάζουν οι μέτοχοι νέα λεφτά στην εταιρεία ή «σηκώνει» η επιχείρηση κεφάλαια από την αγορά, τα κεφάλαια αυτά φορολογούνται προτού καν επενδυθούν, και μάλιστα τώρα επτά φορές περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει και για τα ξενοίκιαστα ακίνητα που ενδεχομένως έχει και για τα οποία πληρώνει ούτως ή άλλως ΕΝΦΙΑ που από εφέτος είναι αυξημένος.
Και όλα αυτά σε έναν κλάδο που σχεδίαζε επενδύσεις ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ, από τις οποίες το Δημόσιο θα εισέπραττε πολλαπλάσιους φόρους από αυτούς που προσδοκά να εισπράξει αν συνυπολογιστεί η επίδραση που θα είχαν οι επενδύσεις στην οικονομική δραστηριότητα.
Και όταν οι ΑΕΕΑΠ απευθύνθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, η απάντηση που πήραν ήταν: «Δεν μπορώ να μπω τώρα στη διαδικασία να το αλλάξω. Από πού θα τα βρω τα έσοδα που θα μου λείψουν;». Μια καθαρά λογιστική προσέγγιση από την κυβέρνηση που ευαγγελίζεται την προσέλκυση επενδύσεων και την «εκτόξευση της οικονομίας».
Δυστυχώς αυτό είναι στην πράξη το σταθερό επενδυτικό περιβάλλον που διαφημίζουν η κυβέρνηση και ο κ. Παππάς. Μια κυβέρνηση που πορεύεται χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική, με χρονικό ορίζοντα ούτε μιας εβδομάδας και με καθαρά φορομπηχτική διάθεση για να μη θίξει το σπάταλο κράτος και τους ψηφοφόρους της. Ετσι όμως ανάπτυξη δεν γίνεται.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ