Οι Αυστραλοί βρήκαν έναν νέο τρόπο να αντιμετωπίσουν τους παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στα χωρικά της ύδατα από την Ινδονησία, την Ιάβα, το Ιράν, τη Μαλαισία και όχι μόνο.
Δεδομένου ότι και εκεί οι έμποροι που τους μεταφέρουν, βουλιάζουν τα πλοιάρια με τους μετανάστες, ώστε να αναγκαστεί το λιμενικό να τους περάσει στο Αυστραλιανό έδαφος και εκεί να ζητήσουν άσυλο, ο Αυστραλός πρωθυπουργός αναζήτησε και βρήκε μια λύση: τις πορτοκαλί κάψουλες.
Οι πορτοκαλί κάψουλες είναι κλειστά, βενζινοκίνητα, αβύθιστα σκάφη, κλιματιζόμενα, 90 θέσεων, γεμάτα με αρκετά τρόφιμα και νερό για το ταξίδι της επιστροφής, καθώς εκεί οι μετανάστες διασχίζουν ωκεανό προκειμένου να φτάσουν στη γη της επαγγελίας.
Το λιμενικό περισυλλέγει τους ναυαγούς ή τα πλοιάρια και μεταφέρει όλους τους ανθρώπους μέσα στην πορτοκαλί λέμβο. Στη συνέχεια την προωθεί με ένοπλη συνοδεία στα ανοιχτά, με κατεύθυνση τη χώρα από την οποία επιβιβάστηκαν στο πλοιάριο.
Η πρώτη τέτοια κάψουλα έφτασε στο Cikepuh της Δυτικής Ιάβα στις 15 Ιανουαρίου 2014, γεμάτη κόσμο και προσάραξε σε ένα κοραλλιογενή ύφαλο. Στο εσωτερικό της είχε 60 άτομα Ιρανικής καταγωγής, που ζήτησαν άσυλο στην Ιάβα.
Προσπάθειες να βυθίσουν τις σωσίβιες λέμβους δεν μπορούν να γίνουν επιτυχώς. Ακόμη και αν τρυπήσουν τη λέμβο και πάρει νερό, έχει σχεδιαστεί έτσι που δεν θα βουλιάξει. Ο δε κινητήρας, είναι κλειστός σε αδιάρρηκτο κουτί.
Η Αυστραλιανή κυβέρνηση προμηθεύτηκε τις πρώτες 11 κάψουλες στην τιμή των 500.000 δολλαρίων. Κοστίζει η λύση όπως παραδέχτηκε, αλλά δεδομένου ότι μετά τις πρώτες 3 κάψουλες που έστειλαν πίσω σταμάτησαν απότομα να καταφθάνουν πλοιάρια με μετανάστες, ίσως να σημαίνει πως θα αργήσει να αγοράσει καινούριες.
Οι πορτοκαλί κάψουλες πάντως, είχαν εγείρει διπλωματικό ζήτημα ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αυστραλίας και την Ινδονησίας, με τον Ινδονήσιο πρόεδρο να διαμαρτύρεται για αυτή τη συμπεριφορά, μια και δεν μπορεί να διαχειριστεί τον κόσμο που φτάνει εκεί και ζητά πολιτικό άσυλο, ενώ κάποιοι άνθρωποι που δεν δέχονταν να μπουν στη λέμβο κατήγγειλαν πως τους έσπρωξαν βίαια να μπουν μέσα.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δεν πτοήθηκε από τα παράπονα των Ινδονήσιων και σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, δήλωσε «Ας γίνει σε όλους κατανοητό πως στο έδαφος της Αυστραλίας δεν πρόκειται να ξαναπεράσει ποτέ πια άνθρωπος με παράνομο τρόπο».
Πηγή: Eyedoll