Ισ212: Πως εξέπεσε η Βρετανική Αυτοκρατορία

Ισ212: Πως εξέπεσε η Βρετανική Αυτοκρατορία

- in Ιστορικά
0

1. Η κατάρρευση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ήρθε ραγδαία μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο – κι ας έλεγε ο Τσώρτσιλ πως δεν θα γινόταν στη δική του βάρδια.

Μα η πτώση ξεκίνησε με τον θάνατο της Βασίλισσας Βικτώριας, περίπου, το 1901 και την άνοδο του γλεντζέ playboy Εδουάρδου 6ου (τον οποίο μερικοί θεωρούν ικανό επειδή επί βασιλείας του εδραιώθηκε η Entente Cordiale με τη Γαλλία και θεσπίστηκε η προσέγγιση και με τη Ρωσία).

Στην πραγματικότητα ουδέποτε οι Βρετανοί (Άγγλοι κυρίως) κατανόησαν τη σημασία της Αυτοκρατορίας τους, παρότι έστελναν στις αποικίες συχνά τους καλύτερους κυβερνήτες, δικαστές και αξιωματούχους. Μα συγχρόνως ήθελαν να αποκομίσουν υλικά οφέλη φυσικών πόρων κι εμπορίου (κάποτε σε βάρος της ντόπιας οικονομίας και κοινωνίας, όπως στην Ινδία που καταπίεσαν την καλλιέργεια και βιομηχανία βαμβακιού για να αναπτυχθεί η δική τους).

Προσπάθησαν επίσης να επιφέρουν τον εκχριστιανισμό των αποικιών με την ανόητη πεποίθηση πως αυτή η θρησκεία είναι η καλύτερη.

2. Η αυτοκρατορία δεν έφθασε στην κορύφωσή της λόγω Βικτωρίας και δεν άρχισε να ξεπέφτει λόγω Εδουάρδου. Απλώς τα δυο φαινόμενα παρουσιάστηκαν τότε.

Ο Εδουάρδος εκπροσωπούσε την παρακμή της Βρετανικής αριστοκρατίας που δεν κατάλαβαν πως οι καιροί είχαν αλλάξει ριζικά και πως έπρεπε αυτοί, οι αριστοκράτες, να δείξουν με τον τρόπο ζωής τους ένα ήθος πολύ ανώτερο δίνοντας ένα καλό παράδειγμα στις κατώτερες τάξεις της κοινωνίας στη Βρετανία.

Στον μεσοπόλεμο αυτός ο ξεπεσμός φάνηκε ακόμα πιο ξεκάθαρα.

Το 1931 πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων ένα νομοσχέδιο που επέβαλε τη Γεωφορολόγηση και θα άλλαζε άρδην την κοινωνία, μα οι Λόρδοι που ήταν οι πλείστοι γαιοκτήμονες και ζούσαν από μη-δεδουλευμένα εισοδήματα ενοικίων, απέρριψαν το νομοσχέδιο.

Μετά τον φεμινισμό ήρθε και η ελευθεριότητα στις σεξουαλικές σχέσεις και η έκλυτη ζωή έγινε μόδα.

3. Αυτός ήταν ο ψυχολογικός, αιτιακός παράγων. Στην κοινή καθημερινότητα, στην πολιτική, στην οικονομία και στο διεθνές πεδίο εμφανίστηκαν ποικίλοι παράγοντες πρώτα με την τρομερή σφαγή των νέων στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά με την προσπάθεια να αποφευχθεί ο αναπόφευκτος πόλεμος με τον Χίτλερ και να κατευνασθεί ο δικτάτορας και τελικά με τις πολιτικοοικονομικές επιπτώσεις του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου και την άνοδο της Αμερικής.

Οι ΗΠΑ δεν ήθελαν μια Βρετανική Αυτοκρατορία που ενδεχομένως θα απειλούσε την Αμερικανική πρωτοκαθεδρία. Ήθελαν ισχυρούς μεν συμμάχους μα όχι τόσο ισχυρούς που να βρεθούν σε θέση να απειλήσουν.

Οι Βρετανοί προηγούνταν πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ατομική Φυσική και μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με τους Αμερικανούς. Μετά, όμως, οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να μοιραστούν τις ανακαλύψεις τους και οι Βρετανοί έπρεπε να συνεχίσουν από το ίδιο σημείο που βρίσκονταν!

Οι Βρετανοί επίσης πλήρωσαν πανάκριβα όλη τη βοήθεια που πήραν από τις ΗΠΑ σε όπλα και πλοία στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόλις το 2006 αποπλήρωσαν το τεράστιο χρέος τους!

Οι Αμερικανοί γενικά δεν δίνουν τίποτα δωρεάν πλέον.

4. Τα έξοδα του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου ήταν τεράστια και ανάγκασαν τη Βρετανία να γονατίσει. Η βοήθεια που είχε από τις αποικίες ήταν μικρή. Επιπλέον, καθώς πολλές αποικίες στην Αφρική και στην Ασία ξεκίνησαν μεταπολεμικό ένοπλο αγώνα Ανεξαρτησίας και καθώς οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν, η Βρετανική οικονομία υπέφερε περισσότερο.

Κερδισμένη από τον πόλεμο βγήκε μόνο η Αμερική, και, για σύντομο διάστημα με τους νέους δορυφόρους της, η Σοβιετική Ένωση.

Η Αμερική δεν ήθελε τη Βρετανική Αυτοκρατορία μα ήθελε τη δική της – όπως το Πουέρτο Ρίκο κι άλλες χώρες στη Λατινική Αμερική που εξαρτώνται οικονομικά από τις ΗΠΑ. Το Πουέρτο Ρίκο, η Σαμόα (και για αρκετά χρόνια οι Φιλιππίνες) είναι κανονικές αποικίες.

Για πολλά χρόνια είχαν πλήρη έλεγχο στη διώρυγα του Παναμά και το έδωσαν πίσω στον Παναμά όταν χρειαζόταν επιδιόρθωση κι ανακαίνιση. Μα απείλησαν να καταστρέψουν την οικονομία της Βρετανίας και της Γαλλίας αν αυτές δεν αποσύρονταν από το Σουέζ!!!

Να φοβάστε τους Αμερικανούς και τα δώρα τους!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *