Ισ193: Σε τι είναι καλό το Ισραήλ (2)

Ισ193: Σε τι είναι καλό το Ισραήλ (2)

1. Το Ισραήλ κατόρθωσε να έχει το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στη Μέση Ανατολή και το προσδόκιμο ζωής εκεί είναι υψηλότερο των ΗΠΑ.

Αυτό το κράτος που βρήκε μια έρημο να ριζώσει μπήκε στον 21ο αιώνα με τη μεγαλύτερη δενδροφύτευση στον κόσμο – το μόνο κράτος που πέτυχε κάτι τέτοιο.

Είναι από τις πρώτες χώρες στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών και μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγείς. Διαπρέπει και στην κτηνοτροφία καθώς οι αγελάδες της παράγουν η καθεμιά περισσότερο γάλα από οπουδήποτε στον κόσμο!

Επίσης, αναπτύχθηκε ένα λάδι το οποίο διασπά και διαλύει τη χοληστερίνη και άλλα λίπη στο αίμα.

Έχει αναλογικά τους περισσότερους επιστήμονες στον κόσμο με 145 για 10.000 πληθυσμού. Η Αμερική έχει 75, η Ιαπωνία 70 και η Γερμανία 60. Πάνω από 26% του εργατικού δυναμικού του Ισραήλ ασχολείται σε τεχνολογίες.

2. Ισραηλινοί επιστήμονες πρώτοι ανέπτυξαν μια συσκευή που κάνει διάγνωση καρκίνου του στήθους δίχως ραδιενεργό ακτινοβολία. Μα ανέπτυξαν πολλές άλλες θαυματουργές συσκευές για τη διαγνωστική και θεραπευτική ιατρική.

Έχουν εφεύρει μια νάνο-βίντεο-κάμερα που είναι μικρότερη από χάπι και εισερχόμενη στο πεπτικό σύστημα βρίσκει καρκίνο ή άλλες παθήσεις στο έντερο. Μια άλλη μικροσυσκευή μπαίνει στην καρδιά και αντλεί αίμα κανονικά όπου υπάρχει σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

Ανέπτυξαν επιπλέον μια θεραπεία για την ακμή με ακτινοβολία (η Clear-light συσκευή) που έχει μόνο έντονο στενού κύματος γαλάζιο φως δίχως καθόδου υπεριώδες στοιχείο, και αυτό, χωρίς να επηρεάζει το υγιές δέρμα προκαλεί την αυτοκαταστροφή των βακτηρίων στα σπυράκια.

Έχουν επίσης αναπτύξει ένα πρόγραμμα υπολογιστή το οποίο εξασφαλίζει τη σωστή φαρμακευτική διαχείριση και αποκλείει το ανθρώπινο λάθος.

3. Ο αναλφαβητισμός στο Ισραήλ είναι λιγότερος από 2%. Και αυτό συνάδει, βέβαια, με το τεράστιο ποσοστό πτυχιούχων που έχει ανάλογα με τον πληθυσμό του (πρώτο στον κόσμο). Έχουν τους περισσότερους κατά κεφαλήν υπολογιστές!

Έχουν εξαιρετικό σύστημα Παιδείας με πολλές υποτροφίες για μεταπτυχιακά στην Αμερική.

Πάλι ανάλογα με τον πληθυσμό του έχει τα περισσότερα Μουσεία.

Έχουν οι Ισραηλινοί μεταφράσει στη γλώσσα τους τα περισσότερα ξένα συγγράμματα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Μια πρωτοποριακή ομάδα νέων καλλιτεχνών οργάνωσαν μια βιβλιοθήκη που δανείζει δωρεάν βιβλία σε όσους πρέπει καθημερινά να ταξιδέψουν με (δικό τους όχημα ή) ΜΜΜ στη δουλειά τους.

4. Είναι οι Ισραηλινοί στους πρωτοπόρους στην τεχνολογία ηλιακής ενέργειας και υδροδότησης. Λόγω χαμηλής βροχόπτωσης εφηύραν ένα σύστημα σταγονομετρικής παροχής για όλη την άρδευση.

Οι εταιρείες Microsoft και Cisco έχουν εγκαταστάσεις έρευνας εκτός ΗΠΑ στο Ισραήλ. Κι εκεί ανέπτυξε η Microsoft το σύστημα Windows. Η Motorola που έχει μεγάλο εργοστάσιο στο Ισραήλ, εκεί ανέπτυξε την κινητή τηλεφωνία της.

Τέσσερις νεαροί επιστήμονες ανέπτυξαν το 1996 τον Άμεσο Αποστολέα ACL. Και μια Ισραηλινή εταιρία, εξειδικευμένη στην ηλιακή ενέργεια, εγκατέστησε στην Έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας, το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια και μόνο.

Έτσι το Ισραήλ εξάγει, εκτός από κηπευτικά και φρούτα, ηλεκτρονικά, συστήματα πληροφορικής, software, ιατρική κι επικοινωνιακή τεχνολογία, φάρμακα και χημικά.

5. Το Ισραήλ έχει τις ισχυρότερες και καλύτερα οργανωμένες Ένοπλες Δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο με την ικανότερη Αεροπορία και το ισχυρότερο (και πυρηνικό) οπλοστάσιο. Έτσι μπορεί να εξάγει στρατιωτικό υλικό.

Έχει επίσης την τρομερή Μοσάντ, ίσως την ικανότερη Υπηρεσία Πληροφοριών και (Αντι-) Κατασκοπείας στον κόσμο. Και τη χρειάζεται.

Είναι η μόνη χώρα που περιβάλλεται από εχθρούς ορκισμένους να την καταστρέψουν ολοκληρωτικά. Ωστόσο έχει επιβιώσει, έχει επικρατήσει κι έχει αναπτυχθεί σε ένα αξιοθαύμαστο επίπεδο πάνω από τους εχθρούς της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *