Δ134: Ισραήλ και νερό

Δ134: Ισραήλ και νερό

- in Διεθνή
0

Το Ισραήλ έχει αναπτυχθεί σε υπερδύναμη νερού.

Είναι γνωστό πως η χώρα είναι άνυδρη έρημος, εκτός από τον ποταμό Ιορδάνη, και η βροχόπτωση είναι πολύ μικρή. Τα μόνα αποθέματα πόσιμου νερού (λίμνη Κινέρετ) δεν φτάνουν εδώ και χρόνια να καλύψουν τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού. Τώρα όμως καλύπτονται όλες οι εγχώριες ανάγκες για πόσιμο νερό, αγροτοκτηνοτροφία και βιομηχανία και γίνεται εξαγωγή στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Το Ισραήλ καταναλώνει περίπου 2 τρις λίτρα, για πόσιμο 1.2 τρις και το υπόλοιπο για άλλες ανάγκες. Με την αύξηση πληθυσμού ως το 2030 θα χρειάζονται για πόσιμο περίπου 1,95 τρις λίτρα. Καθώς δεν προβλέπεται καμιά αύξηση φυσικών πηγών νερού (απεναντίας, μάλλον μείωση) οι Ισραηλινοί στράφηκαν σε ανακύκλωση και αφαλάτωση των υφιστάμενων υδάτινων πόρων.

Εργοστάσιο ανακύκλωσης στη φωτογραφία.

Καθώς υπήρξε μεγάλη ξηρασία στην περίοδο 2005-2009 και τα αποθέματα στην Κινέρετ σχεδόν εξαφανίστηκαν, ενώ άδειασαν τα νερά στα υψίπεδα Γκολάν, οι Ισραηλινοί κατασκεύασαν 4 εργοστάσια αφαλάτωσης. Έτσι τώρα το ένα τρίτο του πόσιμου σε όλο το Ισραήλ προέρχεται από αυτά. Στα επόμενα 15 έτη η παροχή θα φτάσει το 70%.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο αφαλάτωσης στον κόσμο. Είναι στο Sorek, στην ακτή της Μεσογείου, 15 χλμ. νότια του Τελ-Αβίβ και καλύπτει μια έκταση 6 γηπέδων ποδοσφαίρου. Παράγει 624.000 κυβικά μέτρα αφαλατωμένου νερού τη μέρα. Το κόστος είναι το χαμηλότερος στον κόσμο. Τα άλατα και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες χύνονται πίσω στη θάλασσα.

Αλλά υπάρχει και η ανακύκλωση. Το 86% του σύνολου χρησιμοποιημένου νερού στο Ισραήλ ανακυκλώνεται, καθαρίζεται και ξαναχρησιμοποιείται στη γεωργία. Για να καταλάβουμε το μέγεθος αυτής της διαδικασίας, ας λάβουμε υπόψη μας πως η Ισπανία (δεύτερη στον κόσμο) χρησιμοποιεί μόνο 17% και οι ΗΠΑ μόλις 1%!

Συγχρόνως υπάρχει και μια αυστηρή πολιτική για την εξοικονόμηση υδάτων. Με μια μεγάλη καμπάνια η κατανάλωση μειώθηκε. Χρησιμοποιούνται ειδικές βρύσες που εξοικονομούν ως και 30% του νερού. Επίσης πέρα από κάποια όρια, το ξόδεμα νερού πληρώνεται ακριβότερα. Και η ώρα για ένα ντους καθορίζεται στα 4 λεπτά! Αυτά τα αυστηρά μέτρα δεν είναι απαραίτητα πλέον μα οι Ισραηλινοί τα έχουν συνηθίσει.

Η έρημος Arava είναι από τα πιο άνυδρα μέρη του πλανήτη. Αλλά χάρη στην αυξημένη παροχή νερού και την τεχνολογία drip irrigation (σταγονικό πότισμα) έχει γίνει ένα τεράστιο περιβόλι και λαχανόκηπος. Το 60% των αγροτικών προϊόντων που εξάγει το Ισραήλ παράγονται στην πρώην έρημο.

Τελευταία γίνεται λόγος για μεθόδους απόσταξης πόσιμου νερού από τον αέρα. Δεν έχω δει όμως λεπτομέρειες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *