46. Διεθνή: Παλαιστίνιοι και ηγέτες

46. Διεθνή: Παλαιστίνιοι και ηγέτες

1. Γενικά δεν αναγνωρίζεται πως οι άνθρωποι προκαλούν οι ίδιοι τις συμφορές που αποδίδουν σε άλλους ή στο άσπλαχνο Πεπρωμένο. Καλό παράδειγμα οι Άραβες που αποκαλούνται Παλαιστίνιοι.

Ναι, φαίνονται να έχουν αδικηθεί από άλλους, τους Βρετανούς και τους Εβραίους που εγκαθίδρυσαν το Ισραήλ σε εδάφη που θεωρούν δικά τους. Είναι μάλιστα διαιρεμένοι σε δύο υπανάπτυκτες κοινωνίες – τη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα με το νοτιοανατολικό Ισραήλ, και τη Δυτική Όχθη του ποταμού Ιορδάνη. Επίσης είναι αρκετοί διασκορπισμένοι στον Λίβανο και άλλα αραβικά κράτη.

Εκ πρώτης όψεως, για τον άνθρωπο που δεν γνωρίζει τις ιστορικές συνθήκες, αδικήθηκαν άγρια από τους Δυτικούς και τον ΟΗΕ. Αλλά λίγη έρευνα και λίγη απόσπαση παρουσιάζει μία διαφορετική εικόνα.

2. Οι μίζερες συνθήκες στις οποίες φυτοζωούν στις δύο κοινωνίες τους είναι καθαρά δικό τους δημιούργημα.

Πρώτα – πρώτα οι ίδιοι οι ηγέτες τους παρότρυναν να αφήσουν τα πάτρια εδάφη τους και να αυτό-εκδιωχθούν στα γειτονικά αραβικά εδάφη. Εκεί θα σχημάτιζαν τα στρατεύματα που θα ρίχνονταν στο νεότευκτο και αδύναμο Ισραήλ από τον βορρά (Λίβανος, Συρία), από την ανατολή (Ιορδανία, Ιράκ) και από τον νότο (Αίγυπτος). Ίσως γι’ αυτό και να είχαν διαιρεθεί στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη: για να υπάρχουν πάντα δύο μέτωπα για τους Ισραηλινούς.

Μόνο που οι Ισραηλινοί αποδείχθηκαν εξαιρετικά εργατικοί, οργανωμένοι, ετοιμοπόλεμοι και ανυποχώρητοι (διότι δεν είχαν πουθενά για να υποχωρήσουν)! Οι Άραβες αποδείχθηκαν επανειλημμένα μεγάλοι μπουνταλάδες χάνοντας τον έναν πόλεμο μετά τον άλλο και ας άνοιγαν τρία μέτωπα κατά του Ισραήλ. Όπως απέτυχαν στους πολέμους (και πετύχαιναν χάρη στους Ρώσους και τον ΟΗΕ ανακωχή προτού εξευτελιστούν πλήρως), έτσι απέτυχαν επί 7 δεκαετίες να αναπτυχθούν οικονομικά ενώ το Ισραήλ είναι η καλύτερη δημοκρατία, το πιο ισχυρό και οικονομικά το πιο ανεπτυγμένο κράτος στη Μέση Ανατολή.

3. Το Ισραήλ, ναι, δέχθηκε αρκετή οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ και από Εβραίους διάσπαρτους ανά τον κόσμο. Μα είχε να αντιμετωπίσει αφενός τα γειτονικά αραβικά κράτη που τα εξόπλιζαν οι Σοβιετικοί, τις ακατάπαυστες τρομοκρατικές επιθέσεις των πολεμιστών της Χαμάς και Χεζμπολάχ και την έχθρα πολλών Δυτικών. Επιβίωσε και αναπτύχθηκε.

Μα και οι Αραβο–παλαιστίνιοι δέχθηκαν δισεκατομμύρια από Άραβες και Δυτικούς που εχθρεύονταν το Ισραήλ (και τους Εβραίους γενικότερα). Είναι άγνωστα τα ποσά βοήθειας που συγκεντρώθηκαν. Διότι ουδέποτε ζητήθηκαν από τους δωρητές λογαριασμοί για το ξόδεμα των χρημάτων. Τεράστια ποσά πήγαν, φυσικά στις τρομοκρατικές ή, έστω, αντάρτικες οργανώσεις, Χαμάς και Χεζμπολάχ για να ανατινάζουν αεροπλάνα και να σκοτώνουν Ισραηλινούς πολίτες και άλλους ως παράπλευρες απώλειες.

Δεν θα μάθουμε ποτέ τι ποσά δόθηκαν στους τρομοκράτες και τι ποσά στους φτωχούς αραβοπαλαιστινίους.

4. Παίρνουμε μία σχετικά καλή ιδέα από τις φωτογραφίες. Βλέπουμε εδώ δύο από τα τρία παλάτια του μεγάλου ηγέτη Mahmoud Abbas και το ιδιωτικό του τζετ αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Χτίζει ένα τρίτο παλάτι αξίας 13 εκμ δολαρίων.

Όταν ο Αραφάτ πέθανε η περιουσία του υπολογίστηκε συντηρητικά σε $ 350εκμ! Τώρα, η περιουσία του Abbas υπολογίζεται συντηρητικά σε $ 750 εκμ! Αλλά είναι και δευτεροκλασάτοι ηγέτες, παρατρεχάμενοι και υπηρεσίες. Είναι και τα αμάξια Μερσεντές και BMW SUV.

Γι’ αυτό δεν υπάρχουν επαρκείς υπηρεσίες για παιδεία, υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, υγειονομική περίθαλψη, αντιπυραυλικά καταφύγια κλπ.

5. Είναι δυστυχώς οι ηγέτες διεφθαρμένοι ως το μεδούλι αφού ιδιοποιούνται τόσα χρήματα για τη δική τους καλοπέραση και αφήνουν τον λαό να υποφέρει στρυμωγμένοι όλοι σαν σαρδέλες στις δύο περιοχές της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Και είναι εντελώς αναξιόπιστοι. Αλλά φταίνε και οι πολίτες που τους έχουν εκλέξει για 14 έτη συνεχόμενα και ουδέποτε ζήτησαν λογαριασμούς κι εξηγήσεις για τα ξοδεμένα δισεκατομμύρια.

Πολλοί Παλαιστίνιοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Αυτοί βοήθησαν ως μετανάστες να αναπτυχθεί οικονομικά το Κουβέιτ: ήταν πιο μορφωμένοι, πιο εργατικοί και πιο επιδέξιοι σε πολλούς τομείς από τους ντόπιους ή άλλους Άραβες.

Αλλά όταν ο βασιλιάς Χουσείν της Ιορδανίας τους πρόσφερε καταφύγιο και αυτοί πήγαν κατά χιλιάδες, οργάνωσαν εξέγερση κατά του βασιλιά και του καθεστώτος (ο Μαύρος Σεπτέμβρης). Τα Ιορδανικά στρατεύματα τους κυνήγησαν ανελέητα και αυτοί βρήκαν καταφύγιο και ασφάλεια στο Ισραήλ!

Μετά έκαναν κάτι παρόμοιο στον Λίβανο. Αργότερα ο Σαντάμ Χουσείν του Ιράκ τους χρησιμοποίησε ως πράκτορες για να υπονομεύσουν την ασφάλεια στο Κουβέιτ.

Κανένα αραβικό κράτος δεν τους θέλει πλέον…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *