του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Εχουμε πρόβλημα. Το είχαμε και προηγουμένως. Αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει. Μετά δώδεκα και βάλε μήνες χαλάρωσης, η κατάσταση έγινε αφόρητη και σύντομα τα πράγματα θα καταστούν επικίνδυνα. Η Ελλάδα δεν κυβερνάται.
Ο ρόλος και η επιρροή των πολιτικών που διορίζονται να διοικήσουν υπουργεία, οργανισμούς και άλλες υπηρεσίες είναι καθοριστικά. Ανερμάτιστοι όπως είναι, οι κρατικές δομές συντηρούν τη νωχελικότητά τους και αδιαφορούν για τις επιπτώσεις.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, αλλά ένας είναι ο κύριος και οφείλεται εξ ολοκλήρου στους πολιτικούς-κομματικούς άρχοντες. Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κάποια θέση ευθύνης -και είναι πάρα πολλοί-, περιμένουν είτε μια ευνοϊκή μετάθεση (επειδή βοήθησαν το κόμμα) είτε μια δυσμενή μετάθεση επειδή ήταν «με τους άλλους» κι επομένως δεν μπορεί η νέα πολιτική ηγεσία να τους έχει εμπιστοσύνη.
Επειδή αυτή την εποχή (ξανα)κοιτάζουμε το ασφαλιστικό, έπεσα πάνω σε αυτήν ακριβώς την κομματική αυθαιρεσία που οδηγεί στη συστηματική διάλυση του κράτους. Ο κ. Κατρούγκαλος μετέθεσε, πριν από λίγες ημέρες μαθαίνω, την εξαιρετικώς άξια γενική διευθύντρια Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει σοβαρή δικαιολογία. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ γιατί ο κ. Κατρούγκαλος, ένας δικηγόρος εργασιακών υποθέσεων, άπειρος περί το ασφαλιστικό ζήτημα, δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που έχει να προσφέρει μια πολύπειρη υπάλληλος, η οποία μάλιστα έχει διακριθεί για την ανεξαρτησία της αλλά και την ισχυρογνωμοσύνη της όταν πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον. Θα μάθω περισσότερα και θα σας κρατήσω ενήμερους.
Βεβαίως, ο κ. Κατρούγκαλος δικαιολογείται όταν στρατεύεται ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί άρον άρον ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας για να απομακρυνθεί μια σούπερ-μόνιμη υπάλληλος του κράτους. Τέτοια βιασύνη προφανώς και δεν εξηγείτο από αυξημένη ευαισθησία της νέας εξουσίας επειδή η Δικαιοσύνη ξεκίνησε να διερευνά μια ιδιωτική καταγγελία. Μετά το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου, γνωρίζουμε ότι την «οργή» του πρωθυπουργού προκάλεσε ο χειρισμός της γενικής γραμματέως σε μια μπλεγμένη υπόθεση τοκογλυφίας, δολοπλοκίας περί την υπηρεσία και, τελικά, διαφυγής εσόδων ΦΠΑ.
Η ομάδα του κ. Τσίπρα εμφανίζεται εντελώς ανέτοιμη σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση. Φορολογία στην εκπαίδευση, σιωπή για το επίδομα καυσίμων, καθυστέρηση στην αποπληρωμή ΕΝΦΙΑ και αιδήμων σιωπή περί την αλλαγή αντικειμενικών αξιών, κρατική αφερεγγυότητα με τα τέλη κυκλοφορίας, αλαλούμ με τις επαπειλούμενες περικοπές συντάξεων και, κυρίως, καταρράκωση της διεθνούς εικόνας της χώρας μετά την κοινή ευρωπαϊκή διαπίστωση ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί το ανθρωπιστικό άνοιγμα των ελληνικών συνόρων στους πρόσφυγες.
Πηγή: Καθημερινή