Άραγε παράγεται όλη η ενέργεια που μπορεί να παραχθεί στον εγκέφαλο κι εμείς έχουμε πρόσβαση σε αυτήν και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε κατά βούληση;
Όσοι και όσες έχετε δει την ταινία Lucy με την Scarlet Johanson να πρωταγωνιστεί, είδατε πως μια απλοϊκή, αφελής κοπέλα με λιγοστή μόρφωση, αφού πήρε μια τεράστια ποσότητα μιας ισχυρής ναρκωτικής ουσίας, αρχίζει να χρησιμοποιεί ολοένα μεγαλύτερα μέρη του εγκεφάλου της κι εκδηλώνει ολοένα μεγαλύτερες δυνάμεις. Έχει ξαφνικά τεράστιο σωματικό σθένος, μπορεί να μετακινεί υλικά αντικείμενα εξ αποστάσεως (= τηλεκίνηση), επεμβαίνει σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, επικοινωνεί τηλεπαθητικά, γνωρίζει τι σκέπτονται άλλοι, αλλάζει την ουσία και μορφή πραγμάτων κ.λπ. κ.λπ., ωσότου τελικά ενώνεται με το σύμπαν και είναι παντού.
Πρόκειται για μια πολύ χοντροκομμένη παρουσίαση γρήγορης ανέλιξης του ανθρώπου σε ανώτερο ον με πολλές ανακολουθίες και αντιφάσεις, όπως γίνεται σε τέτοιες ταινίες. Μα εκφράζεται αρκετά εντυπωσιακά η ιδέα πως δεν χρησιμοποιούμε ολόκληρο τον εγκέφαλό μας.
Ο εγκέφαλος είναι 20% της σύνολης σωματικής μάζας μα χρησιμοποιεί 20% της σύνολης ενέργειας!
Η επίσημη Νευροφυσιολογία λέει πως χρησιμοποιούμε ολόκληρο τον εγκέφαλό μας. Αυτό από μια άποψη είναι αλήθεια. Το Magnetic Resonance Imaging (Μαγνητική τομογραφία) δείχνει πως το μυαλό εξετάζεται τμήμα-τμήμα και τα τμήματα λειτουργούν διαδοχικά. Μόνο τραυματισμένα ή νεκρωμένα τμήματα δεν λειτουργούν. Και αυτό σίγουρα είναι αλήθεια. Ένα τμήμα εικονίζεται να λειτουργεί άρτια ή όχι, μετά άλλο, μετά άλλο. Έτσι, ναι, οι 86 δισεκατομμύρια νευρώνες του εγκεφάλου μας όλοι λειτουργούν.
Αλλά το ερώτημα μπορεί και πρέπει να τεθεί διαφορετικά. Δηλαδή, παράγεται όλη η ενέργεια που μπορεί να παραχθεί στον εγκέφαλο κι εμείς έχουμε πρόσβαση σε αυτήν και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε κατά βούληση;
Για παράδειγμα, υπάρχουν ιδιοφυΐες όπως ο Αϊνστάιν, ο Νεύτων, ο Ντα Βίντσι, ο Αριστοτέλης. Αυτοί και άλλοι πρέπει να χρησιμοποιήσαν πολύ περισσότερη ενέργεια/δύναμη του εγκεφάλου από εμάς τους κοινούς θνητούς. Μετά, είναι οι άνθρωποι με υψηλό IQ, μέτριο ή κανονικό και χαμηλό. Κι εδώ, η νοητική/εγκεφαλική δύναμη που χρησιμοποιείται συνήθως διαφέρει σε ποσότητα και ποιότητα.
Είναι και η τηλεπάθεια, αυτή η γνωστότατη δύναμη που παρουσιάζεται σε λίγους ανθρώπους και τους επιτρέπει να επικοινωνούν κάπως αόριστα έστω εξ αποστάσεως με συγκεκριμένα άτομα. Κι εδώ πρέπει να χρησιμοποιούνται δυνάμεις που σε μας τους άλλους μοιάζουν να κοιμούνται ή ίσως και να μην υπάρχουν!
Γι’ αυτό μερικοί αποκρυφιστές και ψυχολόγοι λένε πως δεν χρησιμοποιούμε πάνω από 10% της δύναμης του μυαλού μας.
Με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας οι εξειδικευμένοι επιστήμονες γνωρίζουν σήμερα πολλά πράγματα που ήταν εντελώς άγνωστα στις αρχές, ας πούμε, του 20ου αιώνα. Εντούτοις, παρά τις συνεχώς αυξανόμενες γνώσεις τους, ομολογούν πως υπάρχουν πολλές περιοχές του εγκεφάλου που παραμένουν ανεξερεύνητες.
Οπωσδήποτε καλό θα είναι να εξερευνηθεί βαθύτερα και ευρύτερα ο εγκέφαλος και αυτό σίγουρα θα γίνει.
Μα ίσως θα είναι ακόμα καλύτερο να εξερευνηθεί ενδελεχέστερα και ο νους. Και αυτό μπορεί να το κάνει ο κάθε άνθρωπος, ο ίδιος στον εαυτό του. Μπορεί ο ίδιος να ερευνήσει τον νου ή ψυχισμό του!