Μοναδικός φύλακας της ζωής είναι η αγάπη, αλλά για να αγαπιέσαι πρέπει να αγαπάς.

Μοναδικός φύλακας της ζωής είναι η αγάπη, αλλά για να αγαπιέσαι πρέπει να αγαπάς.


Επιστολή του Μαρσίλιο Φιτσίνο* σε κάποιον που επιδιώκει εξουσία.

Επιθυμείς να ζήσεις σε ασφάλεια κι ελευθερία από φόβο; τότε φρόντισε ώστε οι άλλοι άνθρωποι να μη φοβούνται και να μη φθονούν πολύ εσένα. Οι εχθροί μας είναι τόσοι όσοι μας φοβούνται και μας φθονούν.(1)

Είναι δίκαιο ένας άνθρωπος να φοβάται πολλούς, αφού πολλοί φοβούνται εκείνον, καθώς επίσης να υπηρετεί πολλούς αφού πολλοί τον υπηρετούν. Όλοι οι υποτελείς υπηρετούν τον έναν Κύριο, και ο Κύριος υπηρετεί όλους.

Ο μοναδικός φύλακας της ζωής είναι η αγάπη, αλλά για να αγαπιέσαι πρέπει να αγαπάς.(2)

*Μαρσίλιο Φιτσίνο (1433-99) – Βιογραφικά στοιχεία

1. Marcobius: Saturnalia, II, cap. VII

2. Seneca: Epistolae IX, 6.

– – –

Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

Ο Μ. Φιτσίνο προς το γένος του Άνθρωπου *

Επιστολή του Μαρσίλιο Φιτσίνο* Άνθρωπε, γιατί τόσον καιρό